PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Narcís Monturiol

©Sandra Genís

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Figueres
comarca: Alt Empordà
Situació: La Rambla
Tipus: Estructura Arquitectònica + Escultura
Autor: Enric Casanovas  Ricard Giralt 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1918

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 500 cm

Inscripció: A la part davantera: A / NARCÍS MONTURIOL / 1819-1885
A la part posterior: INVENTOR DE L’ICTÍNEO / PRIMERA NAU SUBMARINA / AMB LA QUAL NAVEGÀ SOTA AIGUA / A BARCELONA I ALACANT / 1859-1869

Descripció: La part principal del monument té forma de prisma de base rectangular amb dues pilastres adossades als costats. A sobre hi ha una figura femenina, nua de mig cos, agenollada amb una cama, portant en una mà un branquilló de llorer, símbol de la victòria. A la part central hi ha un medalló amb el retrat en relleu i de perfil del inventor i polític republicà Narcís Monturiol, nascut a Figueres el 1819. El medalló, inserit en una mitja el·lipsi, té al damunt una figura masculina en relleu, de cos sencer, que mira a la dreta, assegut, mentre una figura femenina que s’hi atansa des d’una posició inferior i sortint de les ones del mar. Als peus de les dues figures en relleu dos peixos, també en relleu. Darrera hi ha la inscripció que fa referència a la invenció del submarí i una parella en relleu de dues dones nues i una altra, al fons. Aquest conjunt presideix l’accés a la Rambla, té dues escalinates amb baranes de pedra, que delimiten les entrades laterals , amb una columna cada una, amb fanals, i quatre copes historiades amb relleus del mateix Enric Casanovas.

Comentari: Des de finals del segle XIX existí el desig d’erigir un monument a Narcís Monturiol, nascut a Figueres el 1819, l’inventor que era d’idees republicanes i no va veure coronats els seus esforços per manca de mitjans materials i tècnics, sense prou suport dels seus conciutadans. El 1890 el ple de l’Ajuntament de Figueres aprovà la construcció del monument i constituí una comissió, però no s’inicià el procés fins el 1912 i el concurs, convocat el 1916, el guanyà Enric Casanovas, amb forta polèmica. L’arquitecte Ricard Giralt, que formava part del jurat, i s’encarregava de la reforma de la Rambla i també de la part arquitectònica del monument. Apel·les Fenosa, aleshores ajudant d’Enric Casanovas, realitzà els peixos decoratius de la base del relleu amb el retrat de Monturiol. Es considera que aquesta obra és un exemple d’art noucentista i alguns la consideren la millor de l’escultor Casanovas. Atès l’ideari republicà federal -i, de jove, fins i tot socialista cabetià- de Narcís Monturiol, la força del republicanisme federal a Figueres jugà a favor de l’erecció del monument encara que només se l’exaltava com a inventor.


Font: GENÍS, Sandra. Inventari de l’escultura pública de Figueres.
BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, Girona 2006.
RIERA TUÈBOLS, Santiago. Narcís Monturiol: una vida apassionant, una obra apassionada. CIRIT, Barcelona 1986.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal