PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als defensors de 1714

© Panoramio. Autor: Julio M. Merino.

© Ajuntament de Cardona.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Cardona
comarca: Bages
Situació: Plaça de la Fira de Dalt
Tipus: Escultura
Autor: Josep Campeny i Santamaria 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i català

Inauguració: 1914

Materials: Ciment, pedra
Dimensions: 400 cm

Inscripció: COMMEMORANT LA VILA DE CARDONA EL SEGON CENTENARI DE SA DEFENSA / QUANT LA GUERRA DE SUCCESSIÓ / ELS FILLS D’AQUESTA HEROICA TERRA RESIDENTS A BARCELONA / LI TESTIMONIEN SON AFECTE / Y EN REMEMBRANÇA DE SA GLORIOSA CAPITULACIÓ / LI FAN OFRENA D’AQUESTA FONT / QUE PERPETUÏ EN EL ESDEVENIR LA LLEIALTAT DELS SEUS FILLS / ANY MCMXIV

Descripció: Una figura femenina d’estil acadèmic, que simbolitza Cardona amb corona acompanyada d’un nen, amb el qual sosté una gerra. La dona aguanta un escut de la vila que toca a terra. Al costat del monument-font, un peveter i la senyera completen el significació de la commemoració.

Comentari: El castell de Cardona i la vila van ser la darrera plaça, que es va haver de retre a Catalunya, el 18 de setembre de 1714, set dies després de la capitulació de Barcelona en mans de les tropes borbòniques. El monument fou restaurat el 1956 i el 1997. El coronel Manuel Desvalls aconseguí que les tropes borbòniques respectessin la llibertat dels soldats defensors de la vila el 1714 i que els oficials poguessin sortir vers l’exili i anessin al costat de l’emperador Carles VI. El castell de Cardona continua tenint un aspecte molt semblant al del segle XVIII i constitueix així un lloc de memòria.


Font: COMAS, Francesc; SERRA, Antoni; MALAGARRIGA, Marc Antoni. Cardona: castell i ciutat. Generalitat de Catalunya, Barcelona 1992.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal