PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A les víctimes del setge de 1811

© DiariTot Tarragona. Recurs d'Internet.

© DiariTot Tarragona. Recurs d'Internet.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Mas dels Arcs
Tipus: Escultura
Autor: Germans Pellicer  P. Ricart 

Commemoració:
Col·lectiu anònim

Inauguració: 1910 [2013]

Materials: Pedra
Dimensions: 900 cm

Inscripció: Erigieron esta Cruz / dos santos amores: / el amor á Dios y el amor a la Patria / Mientras se conserven estos ideales / en nuestro pueblo; España / figurará, como nación independiente, / en la historia de la humanidad. / Mariano Puig y Valls.

Descripció: Monument format per una creu, similar a les creus de terme, i una pedra tallada amb la inscripció i unes fulles de palmera.

Comentari: El monument es troba prop del Mas dels Arcs, un parc dissenyat per l’enginyer tarragoní, Rafael Puig i Valls, precursor de l’educació ambiental i dels espais naturals protegits, amb el seu arquitecte de confiança, Julio Maria Fossas i Martínez. La creu va ser construïda el 1910, en honor als difunts del setge de 1811, ja que s’havien trobat restes òssies mentre es cultivaven les terres del Mas. En aquell moment es cregué que eren víctimes de la Guerra del Francès, cosa que posteriorment es confirmà amb altres fonts documentals. Els autors de la creu van ser els germans Pellicer, i la inscripció ubicada al costat de P. Ricart. Sembla que la creu fou derruïda durant la Guerra Civil. La seva restauració es va inaugurar el dia 17 d’agost de 2013.


Font: DiariTot Tarragona. Recurs d'Internet.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal