PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al Mil·lenari de Catalunya

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Rotonda de la Via Augusta i el camí de la Creu
Tipus: Escultura
Autor: Josep Maria Subirachs 

Commemoració:
Esdeveniment català

Inauguració: 1990

Materials: Formigó, pedra
Dimensions: 550 x 500 x 200 cm

Inscripció: MIL·LENARI DE CATALUNYA 988-1990

Descripció: Està format per tres elements. El primer és un bloc de formigó pintat amb dues parts llises, la davantera i la posterior i una aparença de pedra rústega sense polir als laterals. Els altres elements són una gran pedra basàltica col·locada en sentit horitzontal i una peça vertical de bronze, encastada a la base de formigó.

Comentari: Pagat el monument per l’empresa Bayer, va ser encarregat per la Generalitat a Josep M. Subirachs el 1989 per a commemorar el mil·lenari de la independència política de Catalunya que es considerava assolida el 988, quan el comte de Barcelona Borrell deixà de prestar homenatge al rei de França, el primer dels Capets. El monument va ser inaugurat a la Rambla Vella, davant de la capçalera del Circ Romà. Fou traslladat uns mesos al final de la Rambla vella, al davant de l’Institut Pons d’Icart, posteriorment, al Parc de la Ciutat i, per últim, a aquest indret a l’oest de la ciutat.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal