PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Monument als caiguts

©Imatge extreta de: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Parc de la Reconciliació
Tipus: Estructura Arquitectònica
Autor: Josep M. Monravà i López 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1943

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 1320 x 50 x 150 cm

Inscripció: CAÍDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA ¡PRESENTES!

Descripció: El monument als caiguts de Tarragona consistí en la urbanització i l’enjardinament d’un espai de la ciutat proper a l’amfiteatre i a la carretera de Barcelona. Així doncs, estava format per un gran pilar, enderrocat l’any 2000, un estany rectangular i un muret semicircular, que encara perduren. El pilar es recolzava sobre una escalinata quadrada de tres graons i tenia dues corones de flors de bronze als laterals amples i una gran creu gravada als laterals curts. En el muret semicircular, hi havia la inscripció típica dels monuments als caiguts i la llista de víctimes, que fou substituïda l’any 1979 per una altra que recordava les víctimes dels dos bàndols i finalment retirada tota remembrança als fets l’any 2000. Per últim, hi havia l’estany en què també l’any 2000 se li afegí l’escultura de Tales de Milet.
Incloem el monument perquè encara perduren alguns elements que en formaven part.

Comentari: El 25 de juliol de 1943, després de moltes dificultats per a recaptar les aportacions que haurien hagut de ser voluntàries i acabaren sent una derrama obligatòria entre la Cambra Oficial de la Propietat Urbana, la de Comerç, l’Agrícola i préstecs de les entitats bancàries, s’inaugurà el Monument als caiguts, amb la típica inscripció. El lloc aleshores es deia Glorieta dels Caiguts i era l’escenari de concentracions franquistes cada 20 de novembre fins al 1975. Després de l’elecció del primer Ajuntament democràtic, l’abril de 1979, es decidí canviar el nom del lloc per Jardins de la Reconciliació, eliminar del monument la simbologia franquista i les inscripcions dels morts i fer extensiva la dedicatòria a tots els morts a causa de la guerra sense distinció de bàndol. La matinada del 12 d’octubre del 2000 fou enderrocat el pilar i es remodelaren els jardins, traient-ne tota significació política.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal