PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Mausoleu de Jaume I

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Pati de Jaume I (Ajuntament de Tarragona)
Tipus: Estructura Arquitectònica + Escultura
Autor: Lluís Domènech i Montaner 

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1992

Materials: Pedra, mosaic, metall
Dimensions: 900 x 300 x 600 cm

Descripció: El mausoleu es composa del pedestal, el sarcòfag i el baldaquí. Damunt d’un gran podi de pedra de color granat, decorat amb els quatre segells reials i els dos institucionals, descansa un vaixell que transporta simbòlicament la tomba del rei. A proa una figura femenina, com els antics mascarons, porta a les mans la corona reial, feta el 1992 pels germans Joan i Vidal Blázquez. A popa, un àngel duu una senyera de bronze. Damunt el fèretre hi ha tres corones que simbolitzen els regnes d’Aragó, Mallorca i València. El baldaquí s’aguanta sobre tres arcs trilobulats. La part interna del baldaquí té un gran escut de Catalunya.

Comentari: Les despulles de Jaume I (Montpeller 1208-Alzira 1276), rei d’Aragó i Catalunya i conqueridor dels regnes de Mallorca i de València, estigueren a l’església de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí després de la profanació de les tombes reials arran de l’assalt al monestir de Poblet el 1835. Després foren traslladades al govern civil de Tarragona i més tard a la catedral, a la capella del Corpus Christi. El 1906 es decidí fer un mausoleu i el 1908 l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner presentà el projecte, però no l’arriba a veure realitzat. El 1927 l’acabà el seu fill. Quan arribà la guerra civil el marbrista executor de l’obra seguia sense cobrar el seu treball, dipositat al seu magatzem de Barcelona. Amb el retorn de les despulles reials a Poblet el 1952 als nous sepulcres fets per Frederic Marès, el mausoleu de Jaume I restà sense significat sepulcral. El 1970 el capítol catedralici el cedí a la ciutat. S’hagué de descartar muntar-lo a l’aire lliure perquè l’obra havia estat concebuda per a restar a un interior i es decidí la seva instal·lació al pati del palau de l’Ajuntament, on fou inaugurat pel President Jordi Pujol el 19 de novembre de 1992, com a monument a la figura del rei Jaume I.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.
ROVIRA, Jordi; DASCA, Andreu. El mausoleu de Jaume I. Una obra modernista de Domènech i Montaner a Tarragona. Tarragona 1992.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal