PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al doctor Ferran

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Jardins del Camp de Mart
Tipus: Conjunt
Autor: Lluís M. Saumells i Panadès 

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1972

Materials: Marbre, pedra, bronze
Dimensions: 250 x 100 x 100 cm

Inscripció: A una pedra al terra: MUTUA DE ACCIDENTES DEL / TRABAJO DE TARRAGONA / A LA CIUTAT I PROVÍNCIA / AMB MOTIU DEL 50 ANIVERSARI DE LA SEVA FUNDACIÓ / DESEMBRE, 1972
A la part posterior del bloc amb el medalló: A / JAUME FERRAN I CLUA / 1852-1929 / AMB ART I MARBRE, TARRAGONA / VOLDRIA IMMORTALITZAR / L’AGRAÏMENT AL GENI / QUE TAN DURES I NOBLES / BATALLES GUANYÀ / A LA MORT INVENCIBLE.

Descripció: Monument format per tres peces. La principal, un bloc de marbre blanc d’on sorgeixen les figures d’un home i una dona nus que sostenen en l’aire un petit. A les quatre cares del bloc que aguanta el grup, s’hi perfilen parells de mans en diferents posicions. Les altres dues peces secundàries són un monòlit de pedra amb un medalló de bronze amb el rostre del doctor Ferran i la inscripció darrere, i l’altra, una pedra més baixa amb la inscripció de la Mútua d’Accidents de Treball.

Comentari: Jaume Ferran i Clua (Corbera d’Ebre 1852- Barcelona 1929) va ser un bacteriòleg que descobrí una vacuna contra el còlera (1884) i, a més, una contra el tifus (1887) i l’antialfa contra la tuberculosi (1919). La Mútua d’Accidents del Treball de Tarragona oferí aquest monument amb motiu dels 50 anys de la seva fundació el desembre de 1972.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal