PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als castellers

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Rambla Nova amb carrer de l’Enginyer Cabestany
Tipus: Escultura
Autor: Francesc Anglès 

Commemoració:
Costums i folklore

Inauguració: 1999

Materials: Bronze
Dimensions: 1150 x 500 x 500 cm

Inscripció: TARRAGONA / ALS CASTELLERS / MONUMENT INAUGURAT EL 29 DE MAIG DEL 1999 / ESSENT ALCALDE DE TARRAGONA / L’IL·LM. SR. JOAN MIQUEL NADAL I MALÉ / ESCULTOR: F. ANGLÈS / FONERIA: VILÀ DE VALLS

Descripció: De manera realista representa un quatre de vuit format per 219 figures de mida natural a la pinya, a la base, a més de les 24 que formen el tronc visible del castell. Quatre mesos més tard de la inauguració s’hi afegiren les figures dels dos grallers i el timbaler.

Comentari: Un primer projecte es féu el 1967 però no reeixí malgrat que la premsa del moment el donava per fet. El metge traumatòleg Francesc Anglès seguí la tècnica dels emmotllats en guix i el 8 d’agost de 1993 es va presentar l’obra al Castell de Santa Maria de Queralt i es va exposar durant un mes per a què les poblacions interessades l’adoptessin, que eren en realitat dues, Tarragona i Vilafranca del Penedès, atès que el Vendrell, Valls, Sitges, Torredembarra i Altafulla ja tenien els respectius monuments als castellers. Després l’obra fou exposada a Tarragona i acceptada per l’Ajuntament. La Foneria Artística Vilà de Valls es féu càrrec de l’obra de proporcions colossals i s’inaugurà al penúltim tram de la Rambla Nova. Fou molt discutit que l’autor plasmés en els castellers les faccions de personatges històrics recents del segle XX. La inauguració va ser apadrinada per la participació de les quatre colles castelleres de Tarragona i deu més de fora. Atès l’auge del fenomen casteller, el monument, molt discutit inicialment, va sent cada vegada més acceptat.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal