PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Josep Anselm Clavé

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Tarragona
comarca: Tarragonès
Situació: Plaça d’Anselm Clavé
Tipus: Estructura Arquitectònica + Relleu
Autor: Salvador Martorell Ollé 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1960

Materials: Pedra, marbre
Dimensions: 150 x 1000 x 50 cm

Inscripció: A CLAVÉ MCMLX
SOTA D’UN SÀLZER SENTADA, UNA NINA / TRENA, JOIOSA, SON RIC CABELL D’OR / ÉS SON MIRALL FRESCA FONT CRISTAL·LINA. / SÓN SOS ADORNOS VIOLETES DEL BOSC. / CLAVÉ

Descripció: Damunt un mur hi ha un medalló de marbre de 40 centímetres de diàmetre amb el cap de perfil de Clavé, fundador dels cors populars Euterpe a mitjans segle XIX, i, a més un relleu de forma quadrangular amb una jove fent-se una tren al cabell, il·lustrant l’estrofa de la cançó Les Flors de Maig, composada per Clavé, que es troba gravada al marbre.

Comentari: Durant el franquisme, va ser el primer monument a Tarragona dedicat a una personalitat catalana i amb una inscripció en llengua catalana, vencent l’oposició per part de les autoritats, sempre presentant la personalitat de Clavé com a músic i poeta i no com a polític republicà federal i antic socialista cabetià. El monument va ser inaugurat en el centenari de la fundació del Cor Aurora i hi assistiren, el 18 de setembre de 1960, 13 corals senceres i una representació d’altres 32 amb els seus estendards, donant testimoni de la vitalitat que encara conservava, malgrat tot, el moviment coral català. Durant alguns anys els Cors de Clavé hi anaren a fer una ofrena floral al monument per Santa Tecla.


Font: GISBERT I CANES, Joan. Tarragona: escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat. Arola, Tarragona 2003.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal