PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A les víctimes del Liceu Escolar

© Wikimedia Commons. Autor: Indibil.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Lleida
comarca: Segrià
Situació: Avinguda de Blondel
Tipus: Escultura
Autor: Agustín Ortega Bragado 

Commemoració:
Col·lectiu anònim

Inauguració: 2006

Materials: Acer corten
Dimensions: 150 cm

Inscripció: LICEU ESCOLAR 1906-2006 / DIGNITAT MEMÒRIA I VIDA.
El 2 de novembre de 1937 la ciutat de Lleida va ser bombardejada per l’aviació feixista provocant desenes de víctimes i ferits. El Liceu Escolar va ser destruït i hi van morir més d’una cinquantena de persones. En record de tots els lleidatans assassinats pel feixisme./ Feixisme mai més! / Lleida 4 de novembre de 2008.

Descripció: La peça representa una figura humana que està caient a terra. És feta de planxa de ferro, del mateix material que els embolcalls de les bombes. La finesa de la planxa i les ondulacions aplicades evoquen la lleugeresa d’una fulla caiguda. El 2008 s’hi afegí un faristol que explica el significat del monument.

Comentari: El Liceu Escolar fou una institució educativa fundada a Lleida el 1906 pels mestres Frederic Godàs i Victorina Vila. Es basava en els valors d’igualtat, llibertat i cooperació. L’anomenada del centre féu que es creessin delegacions a sis poblacions de la comarca. Ideològicament estigué relacionat amb la Joventut Republicana de Lleida. El bombardeig de l’aviació italiana es produí a les 15:40 del dia 2 de novembre de 1937 i matà 42 nens i alguns professors que eren a classe. El monument és davant del lloc on es trobava el Liceu Escolar i resulta així un lloc de memòria.



 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal