PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Monument als caiguts

©Espais de Memòria. Universitat de Lleida. Autor: Aida Garrós.

©

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Lleida
comarca: Segrià
Situació: Cementiri municipal
Tipus: Estructura Arquitectònica
Autor: Manuel Casas Lamolla 

Commemoració:
Col·lectiu anònim

Inauguració: 1941

Materials: Pedra
Dimensions: 1600 cm

Descripció: Típic monument dels primers temps de la postguerra civil, format per un altar, entre dues portes, que van ser obertes al mateix mur on, a l’exterior eren afusellades persones durant la segona meitat del 1936, i algunes fins i tot després, per ser considerades afectes reals o simplement potencials a l’altre bàndol arran de la guerra civil espanyola. En un gran prisma damunt l’altar per a les misses de campanya, estava gravat el símbol falangista i més amunt, el tradicionalista, avui trets. Damunt del conjunt s’alça un alt obelisc, amb una fletxa encastada i el corona una creu, que parteix de la fletxa.

Comentari: A Lleida els afusellats als murs del cementiri o a altres punts arribaren a uns cinc-cents entre militars, civils i eclesiàstics. Els vencedors de la guerra civil donaren gran importància al record de les víctimes que s’atribuïen amb la finalitat de recordar el terror passat, justificar la dictadura present i desprestigiar tots els vençuts, ignorant deliberadament aquells que van ser afusellats o moriren a la presó. Encara que els cementiris resten fora d’aquesta base de dades, els monuments que no són sepultures i tenen una clara intenció política rememorativa i reivindicativa, hi són inclosos en aquest cas com en el d’altres llocs de Catalunya. Al cementiri vell de Lleida abunden extraordinàriament els monuments de la memòria franquista i de la posterior, antifranquista.
L’any 2006 va ser despullat de tota la simbologia franquista. Es van retirar els escuts i la típica inscripció dels monuments del bàndol nacional: CAÍDOS POR DIOS / Y POR ESPAÑA / PRESENTES.


Font: SAGUÉS, Joan; MIR, Conxita; BARRULL, Jaume. Ciutadania, espai i memòria a la Lleida del segle XX. Ateneu Popular de Ponent, Memorial Democràtic, Universitat de Lleida, 2012.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal