PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Jacint Verdaguer

©Gabriel Ramon i Molins

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Lleida
comarca: Segrià
Situació: Plaça mossèn Jacint Verdaguer
Tipus: Altres
Autor: J. Gort  Carles Sáez 

Commemoració:
Institució
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1953 [2006]

Materials: Marbre, pedra
Dimensions: 200 x 200 x160 cm

Descripció: Monument format per una espècie de monòlit triangular, amb el retrat de Verdaguer en un medalló de marbre, acompanyat d’un pla inclinat en el qual hi ha 100 pedres procedents de diferents cims.

Comentari: Homenatge al poeta nacional Jacint Verdaguer (1845-1902). La seva memòria pública fou la de la primera figura tolerada pel règim franquista. El monument inaugurat el 1953 era un auster monòlit amb el medalló amb el relleu de Verdaguer, obra de J. Gort, i una inscripció referent a la seva condició de poeta immortal. Es va erigir en motiu del 50è aniversari de la seva mort.
El 2006, amb motiu d’unes obres a la plaça Verdaguer, es va decidir remodelar el monument i donar-li més entitat. També es va pensar d’unir en un sol monument la figura de Verdaguer i l’excursionisme, amb qui estava íntimament lligat, ja que aquell any es complia el centenari del Centre Excursionista de Lleida. Així, doncs, el nou monument té una espècie de monòlit dedicat a Verdaguer i una part en la qual hi ha cent pedres incrustades provinents de sengles cims coronats pel Centre Excursionista de Lleida i identificades amb la corresponent inscripció. Aquest monument és obra de l’arquitecte municipal de Lleida, Carles Sáez, i fou inaugurat el 8 d’abril de 2006.


Font: Arxiu Municipal de Lleida

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal