PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Indíbil i Mandoni

© Flickr. Autor: Juan Carlos Arranz.

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Lleida
comarca: Segrià
Situació: Plaça Agelet i Garriga (Arc del Pont)
Tipus: Escultura
Autor: Medardo Sanmartí Aguiló 

Commemoració:
Identitat local
Personalitat d'àmbit local

Inauguració: 1946

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 400 cm

Descripció: Representa dos guerrers, mig nus i drets, amb unes cadenes, una llança i una falcata (espasa ibèrica) a les mans. Pertany a l’estil verista acadèmic.

Comentari: Medardo Sanmartí, escultor barceloní realitzà aquesta escultura a Roma quan hi era pensionat i la presentà a l’Exposició Nacional Belles Arts de 1884 amb el títol de Crit d’independència. Representava dos cabdills turdetans, Indortes i Istolaci, que lluitaren contra els cartaginesos a la Bètica, uns personatges que encarnaven la lluita per la independència en front de l’invasor als llibres de text d’història d’Espanya de l’època. L’obra en guix restà al Museu-Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú fins que pactà la seva execució en bronze, l’any 1946, amb l’alcalde de Lleida, una de les ciutats més castigades per la guerra civil espanyola. Aleshores l’obra passà a representar els dos cabdills dels ilergets i dels ausetans, Indíbil i Mandoni, que alguns fan germans, i que lluitaren a la regió contra els romans, s’aixecaren diverses vegades i acabaren morint el 206 aC, Indíbil al camp de batalla i Mandoni, executat després de ser entregat als romans pels seus propis homes per a reduir el càstig per part dels vencedors. El monument ha esdevingut un dels símbols més representatius de la ciutat després de la Seu Vella.


Font: Escultures, estàtues públiques de Lleida. Tallers d’Educació Visual i Plàstica. Institut Municipal d’Educació. Ajuntament de Lleida 2004.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal