PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A les víctimes del franquisme

©Imatge extreta de: MIR, Conxita. «Rememorar a las víctimas: un recorrido por los espacios de duelo de las violencias de guerra y postguerra en Cataluña». Duelo y memoria. Espacios para el recuerdo de las víctimas de la represión franquista en perspectiva comparada. Edicions de la Universitat de Lleida, Lleida 2013.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Girona
comarca: Gironès
Situació: Cementiri municipal
Tipus: Altres

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local

Inauguració: 2010

Materials: Metall, formigó
Dimensions: 200 x 900 cm

Inscripció: La inscripció consisteix en el llistat dels noms de totes les persones afusellades i sepultades a la fossa comuna així com el nom de les persones de les quals hi ha constància que van morir a la presó provincial de Girona

Descripció: Una llarga placa de metall amb els noms de 510 afusellats entre 1939 i 1942 per la repressió franquista de gairebé tots els municipis de la província de Girona. Es troba sobre un mur baix on consten els noms d’ alguns afusellats, els familiars dels quals van voler honorar la seva memòria amb una creu o amb una estela, que foren retirades arran d’una remodelació del cementiri en època democràtica. A la planxa de ferro consten en cada cas el nom, la data de la mort i el municipi.

Comentari: Obra realitzada per iniciativa de les autoritats locals i del Memorial Democràtic de Catalunya a instàncies de l’Associació de Víctimes de la repressió franquista, inaugurada el 10 de novembre de 2010. Com en els casos semblants de Lleida i de Tarragona, es fa una excepció amb aquest monument commemoratiu, atès que no és una sepultura estricta tot i trobar-se en un cementiri. Tot i constar el nom i procedència de cada afusellat, s’ha cregut que calia classificar el monument entre els dedicats a un col·lectiu anònim.


Font: MIR, Conxita. «Rememorar a las víctimas: un recorrido por los espacios de duelo de las violencias de guerra y postguerra en Cataluña». Duelo y memoria. Espacios para el recuerdo de las víctimas de la represión franquista en perspectiva comparada. Edicions de la Universitat de Lleida, Lleida 2013.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal