PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Carles Rahola

© Wikimedia Commons. Autor: Kordas.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Girona
comarca: Gironès
Situació: Rambla de la Llibertat
Tipus: Escultura
Autor: Francesc Torres Monsó 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1978

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 220 cm

Inscripció: A la part davantera: A / CARLES RAHOLA / 1881-1939 / QUE NO TORNI A AIXECAR-SE EL / PATÍBUL EN EL CLOS AUGUST DE LA / NOBLE I ESTIMADA GIRONA, NI EN / QUALSEVOL ALTRE INDRET DEL MÓN
A la part posterior: ASSEMBLEA DEMOCRÀTICA D’ARTISTES I COL·LABORACIÓ DE L’AJUNTAMENT, 23 D’ABRIL DE 1978.

Descripció: Dues figures humanes però abstractes, aparentment dones, damunt un ample pedestal, on hi ha la inscripció. El gest de la primera sembla d’aflicció, i el de la segona, de consol. L’escultura no estava pensada per aquest monument i data de 1959.

Comentari: Carles Rahola i Llorens (1881-1939) fou un periodista, historiador i assagista, editor del periòdic gironí catalanista i republicà L’Autonomista. Estudià entre altres temes la Girona dels temps de Napoleó. Als 58 anys fou afusellat un mes i onze dies després de l’entrada dels nacionals a Girona únicament per haver publicat a L’Autonomista uns articles contra els bombardeigs i contra el feixisme. No s’havia exiliat perquè no havia considerat que la seva activitat durant la guerra l’hagués col·locat en greu perill. Esdevingué així el més clar exemple de la violència de la repressió franquista de postguerra. La dotació, a partir de 1980, d’un premi d’assaig amb el seu nom, al costat del Premi Prudenci Bertrana, ha contribuït a la seva memòria igual que diverses monografies i reculls dels seus escrits. El caràcter democràtic i tolerant de la seva trajectòria fa de la seva figura un model transversal. És seu el paràgraf contra la pena de mort que conté el monument.


Font: Art al Carrer. Ajuntament de Girona. Recurs d'Internet.
BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.
CARMANIU MAINADÉ, Xavier. Carles Rahola, home civilitzat. Fundació Valvi, Girona 2006.
FABRE, Jaume. Guia d’escultures al carrer (itineraris a peu i en cotxe). Ajuntament de Girona, Girona 1991.
RAHOLA, Carles. Contra l’invasor. Recull d’articles de L’Autonomista. Edició de Rosa Maria Oliveras i Lídia Traveria. Valls 2007.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal