PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

L’Exèrcit als Herois de 1808 i 1809 (El Lleó)

© Panoramio. Autor: pauregincos.

©Imatge extreta de: BORRELL I SOLER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

©Imatge extreta de: BORRELL I SOLER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Girona
comarca: Gironès
Situació: Plaça de Calvet i Rubalcaba
Tipus: Escultura
Autor: Josep Campeny i Santamaria  Josep Ferré i Vergés  Joan Oliver de Bezzi 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1909

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 900 cm

Inscripció: A una làpida al baluard: Este monumento se erigió para perpetuar el recuerdo de los memorables sitios que sufrió esta inmortal ciudad en los años 1808 y 1809, sobre el baluarte de San Francisco que formaba parte del recinto fortificado del Mercadal, con el producto de los donativos recibidos al celebrar su primer centenario. 1909 a 1915.
Al relleu dels sometents: Al heroisme dels somatens de 1809 / Els somatens de 1809 / Pau, pau i sempre pau.
Als relleu dels artillers: Los artilleros del siglo XX / a sus héroes de los sitios / de Gerona: / Mariscal de Campo don Joaquín de Mendoza / capitán don Salustino Gerona / Teniente agregado don Andrés Pons / Teniente agregado don Antonio Cacesa / Subteniente don Josef de Orio / Artllª Rgto. Barna don Manuel Sarriá.
A la columna: A los héroes de 1808-1809 / Guillermo Minali / M. Álvarez de Castro / Joaquín de Mendoza / Blas de Fournas

Descripció: Damunt d’una columna jònica amb una llegenda que s’arrapa al fust, hi ha un lleó, que dóna el seu nom popular al monument. Està construït sobre el que queda de l’antiga muralla del baluard de Sant Francesc. Dues plaques grans de bronze, una dedicada als sometents, en català, i una altra dedicada als artillers, en castellà, completen el conjunt amb relleus il·lustratius. A la llegenda de la columna quatre noms dels caps militars dels tres setges de Girona durant la Guerra del Francès.

Comentari: En el centenari dels setges de Girona, el 1909, quan es commemorà a Espanya la guerra contra Napoleó, s’erigí aquest conjunt amb les contribucions de la guarnició militar de la localitat i del Sometent. Fou Saragossa i no Girona el centre de la commemoració oficial amb el suport de l’Estat. El 1909 el monument estava fet de materials efímers - els recursos recollits no donaven per a més- i no fou substituït per un de pedra fins el 1915. El comandant d’enginyers Josep Ferré dissenyà el projecte, Joan Oliver fou l’autor del lleó i la columna i Josep Campeny, dels dos relleus adossats.


Font: Art al Carrer. Ajuntament de Girona. Recurs d'Internet.
BORRELL I SABATER, Miquel. Les terres gironines. Escultures a la via pública. Diputació de Girona, 2006.
FABRE, Jaume. Guia d’escultures al carrer (itineraris a peu i en cotxe). Ajuntament de Girona, Girona 1991.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal