|
©Institut d'Estudis Catalans |
Altres monuments propers a aquest
|
Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça de Pau Vila
Tipus: Conjunt
Autor:
Francesc Abad
|
Personalitat d'àmbit català |
|
Inauguració: 1999
Materials: Marbre, fusta, vegetació Dimensions: 94 x 943 x 336 cm
Inscripció: Als blocs de marbre: SOLS DE FIL / DAMUNT L'ERM GRIS NEGRÓS / ARBRANT- / SE AMUNT, UN PENSAMENT / POLSA EL SO DE LA LLUM: ENCARA / QUEDEN CANTS PER A SER CANTATS MÉS ENLLÀ / DELS HOMES / PAUL CELAN / FADENSONNEN / ÜBER DER GRAUSCHWARZEN ÖDNIS. / EIN BAUM- / HOHER GEDANKE / GREIFT SICH DEN LICHTTON: ES SIND / NOCH LIEDER ZU SINEN JENSEITS / DER MENSCHEN / PAUL CELAN
Al pal de la bandera: A / JOSEP MORAGUES / (Sant Hilari Sacalm 1669 - Barcelona 1715) / General partidari de l'arxiduc Carles III d'Àustria. / Es va distingir en la guerra de Successió / i va col•laborar, des de l'exterior, / en la defensa de Barcelona en el setge de 1714. / Capturat per les tropes de Felip V fou executat / i el seu cap va estar dotze anys tancat en una gàbia / i penjat al Portal del Mar -molt aprop d'aquest lloc-, / per a advertiment dels vençuts / La seva figura és un símbol de la defensa /de les llibertats dels catalans. / Lo cap d'en Josep Moragues / Viatger, vingues d'on vingues, / si tens lo cor honrat, / flecta els genolls i prega, / com fill davant lo cap / del pros Josep Moragues, / lo nostre general. / Àngel Guimerà (1887)
Descripció: Sis blocs de marbre de Carrara, que contenen la inscripció en alemany i en català amb un llorer plantat entre elles. Al costat, un pal de bandera de 12 metres, de les dimensions d’un pal de vaixell, protegit de metall a la base, amb les inscripcions explicatives i els versos de Guimerà. Al pal oneja permanentment una senyera, que no deixen veure els arbres del voltant.
Comentari: Situat entre l’Escola de Nàutica i el Museu d’Història de Catalunya, al lloc on era el Portal de Mar on estigué exposat el cap del general Moragues, l’erecció d’aquest monument va ser de les més conflictives per l’oposició successiva de l’Ajuntament a les propostes del Memorial 1714. Primer va ser rebutjat pel poder local un projecte amb el cap de Moragues dins una gàbia, al Pla de Palau. Després, el Memorial 1714 col·locà, el 8 de juliol de 1984 al Pla de Palau una còpia del bust de Moragues, obra de Rosa Martínez Brau, que s’havia erigit a Sort el 1981. Combatuda aquesta imatge per imaginària, com si no passés el mateix amb Jaume I i amb tants altres personatges històrics dels quals no s’ha conservat un retrat fidedigne, l’Ajuntament la feu treure de la Plaça Palau i erigí un monument d’aspecte sepulcral a un lloc aïllat pel trànsit, molt menys visible que l’anterior i amb un text sense relació amb el tema. El rebuig del Memorial 1714 obligà a alçar una bandera i a col·locar en el seu pal, en bronze, l’explicació històrica i els versos de Guimerà. Resulta aquest un exemple d’intent -només en part frustrat- d’imposició d’un cosmopolitisme inintel·ligible i atemporal a una demanda nacionalista de record concret, històric i ben explicat. Com que els arbres no deixen veure la bandera i no és un lloc de pas, el monument resulta en bona part invisible per als vianants. La Comissió d’Homenatge al General Moragues, amb el suport de la xarxa d’Entitats Cíviques i culturals dels Països Catalans, ha continuat reclamant que es posi al lloc actual el bust de Moragues a Sort, obra de Rosa Martínez , damunt un pedestal de l’estil del monument de Casanova. Finalment, el 2013 el bust, obra de Rosa Martínez, damunt un pedestal, s’erigí a un dels angles del Pla de Palau, davant l’Escola de Nàutica. Aquest monument és objecte d’una altra fitxa.
A més del bust a la plaça major de Sort, que és una imatge que s’ha fet popular, el personatge compta amb un altre monument a la seva vila natal de Sant Hilari Sacalm des del 1991, obra de Domènec Fita. En aquest darrer es fa al·lusió a la gàbia on estigué exposat el cap per a escarni després de la mort i per intimidació de la població. El 2013 s’erigí un altre monument a Moragues a la Seu d’Urgell per haver defensat la fortalesa de Castellciutat.
Font: PLADEVALL, Antoni. El general Moragues. Heroi i màrtir de Catalunya. Ajuntament de Sant Hilari Sacalm 2007.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.
|