Altres monuments propers a aquest
|
Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Passeig de Lluís Companys amb Ronda de Sant Pere
Tipus: Escultura
Autor:
Francisco López Hernández
|
Personalitat d'àmbit català |
|
Inauguració: 1998
Materials: Bronze Dimensions: 247 x 157 x 80 cm
Inscripció: LLUIS COMPANYS / 1882 1940 / PRESIDENT DE / LA GENERALITAT / DE CATALUNYA
AFUSELLAT AL / CASTELL DE MONTJUÏC
CATALUNYA I LA / LLIBERTAT SÓN / UNA MATEIXA / COSA: ON VIU LA / LLIBERTAT, ALLÍ ÉS / LA / MEVA PÀTRIA / LLUÍS COMPANYS.
Descripció: Escultura que representa, damunt un petit pedestal, a Conxita Julià Farrés, una noia que va escriure al President Companys, quan ell era al presidi després dels fets d’octubre de 1934. A la mà porta el mocador que ell li va regalar, i alhora que recolza el braç al monòlit on hi ha el medalló amb l’efígie de Companys en relleu.
Comentari: Aquest monument realista de l’escultor madrileny recorda la noia poeta que escrivia cartes en vers a Companys quan era empresonat. Quan ell va tornar, la va conèixer al mig de la gentada i li va regalar el mocador que sempre portava a la butxaca al costat de la solapa. Conxita Julià va brodar el nom del president al mocador, que va enviar a l’estranger anys més tard per por, però que el va recuperar i el va donar al Museu d’Història de Catalunya. Conxita Julià va estar present a la inauguració del monument, al costat del president Jordi Pujol, l’alcalde Joan Clos i el president del Parlament Joan Reventós. A més del panteó al Fossar de la Pedrera, Companys té a Barcelona un bust de Josep M. Subirachs al Pati dels Tarongers del palau d ela Generalitat, inaugurat el 15 d’octubre de 1990, aniversari del seu afusellament a Montjuïc. El monument que ara comentem es un exemple d’obra realista que sap trobar transcendència en l’anècdota, de manera que la noia admiradora de Lluís Companys encarna la fidelitat popular a la memòria del personatge.
Font: DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.
|