PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Anna Frank

© Wikimedia Commons. Autor: Vcarceler.

© Wikimedia Commons. Autor: Vcarceler.

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça d’Anna Frank
Tipus: Conjunt
Autor: Ignasi Sanfeliu  Sara Pons i Arnal 

Commemoració:
Personalitat estrangera reconeguda internacionalment

Inauguració: 1998

Materials: Acer corten, bronze, ceràmica, paviment
Dimensions: Monòlit: 190 x 198 x 135 cm

Inscripció: Al monòlit: PL. / ANNA / FRANK / 1929 / 1945 / Veig com el món va essent transformat a poc a poc en un desert, puc / escoltar cada vegada més fort el tro imminent que ens haurà de matar, puc / sentir el sofriment de milions de persones i, amb tot, quan miro el cel, penso / que un dia tot tornarà a ésser bo, que tota aquesta duresa també ha de tenir / un final (fragment del diari d’Anna Frank, 15 de juliol de 1944) / reposició del monòlit per acte vandàlic. Ajuntament de Barcelona / Districte de Gràcia / Renovació de la plaça d’Anna Frank / inaugurada per l’Excel·lentíssim Alcalde de Barcelona Sr. Joan Clos.
A la placa en forma de llibre obert: Cuando ya ni los nombres quedan de / los verdugos. Ella sigue viviendo. / Pero que nunca vuelva aquella larga / sombra y el torrente de sangre y llanto / y barro y luto que ahogó tanta bellesa / cuyo símbolo era una muchacha en flor. / Sara Pons Arnal. GENER 2001.

Descripció: La plaça és un conjunt en homenatge a Anna Frank, fet en dos períodes. El primer, el 1998, amb la col·locació d’un monòlit, que va ser aviat fet malbé per actes vandàlics, la pavimentació i una placa que reprodueix un fragment del seu diari; i el segon, al 2001, en què es tornar a posar el monòlit, i s’afegí la figura d’Anna Frank. Aquesta, amb un llibre a la mà, sembla que miri a la placeta i als nens que hi juguen. L’espai compta també amb un mosaic fet pels alumnes de l’Escola Massana.

Comentari: Els veïns del carrer Sèneca protestaren amb 7.500 signatures per l’existència d’una llibreria filonazi i demanaren un canvi de nom del carrer pel d’Anna Frank, a més de l’arranjament d’un espai amb un jardinet. El 2001, després d’un acte vandàlic contra el monòlit, la monumentalització de l’espai va ser completada amb la figura que representa a la nena jueva Anna Frank (Frankfurt 1929-Bergen Belsen 1945), amagada amb la seva família a Amsterdam fins a ser descoberta pels nazis i morir al camp de concentració. El Diari d’Anna Frank, divulgat per les edicions a tots els idiomes, pel teatre i el cinema, és el millor al·legat contra el feixisme i en favor de les víctimes infantils de les guerres que elles no han declarat. Després d’un acte vandàlic, s’hi va afegir l’escultura realista.


Font: DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal