PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Fraternitat (Als afusellats al Camp de la Bota)

© Wikimedia Commons. Autor: Canaan.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Rambla de Prim amb passeig de Garcia Fària
Tipus: Escultura
Autor: Miquel Navarro i Navarro 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1992

Materials: Acer corten
Dimensions: 2800 x 120 x 120 cm

Inscripció: EN MEMÒRIA A LES VÍCTIMES / REPUBLICANES AFUSELLADES EN / AQUEST INDRET PER LA DICTADURA / FRANQUISTA ENTRE ELS ANYS / 1939 I 1952
Que en els meus anys la joia recomenci / sense esborrar cap cicatriu de l'esperit. / O Pare de la nit, del mar i del silenci, / jo vull la pau-però no vull l'oblit / Màrius Torres (1942)
CAMP DE LA BOTA / 1992

Descripció: Consisteix en un pilar lleugerament corbat a la part alta amb tres ferros que hi surten en diverses direccions com si fossin antenes. Originàriament s’hi va instal·lar un raig làser que il·luminava el pilar, però després deixà de funcionar. També va ser suprimit més tard un jardinet que envoltava el monument, el nom del qual és Fraternitat.

Comentari: El Camp de la Bota era un camp militar de tir al costat del mar, que es es trobava en aquest indret, tocant a l’àrea de l’actual del Fòrum Universal de les Cultures 2004. Aquí foren afusellats presos polítics, sobre tot després de la guerra civil de 1936-1939: un total de 1717. En la inauguració el 1992 s’hi féu una ofrena floral, però l’Associació d’Ex-presos Polítics rebutjava un monument amb una dedicatòria que considerava confusa perquè deia: «Als afusellats del Camp de la Bota. A totes les víctimes de la guerra civil». Ells consideraven que els afusellats que calia honorar, foren executats després de la guerra i no volien que la dedicatòria honorés indistintament els afusellats per haver-se aixecat contra la República i els afusellats que havien combatut la rebel·lió i per això havien estat afusellats per la dictadura franquista a partir de 1939. Finalment, el maig de 2004, es modificà la dedicatòria del monument i s’hi posà el text abans enunciat. El 18 d’abril de 2010 l’Associació Pro-Memòria dels Immolats per la Llibertat a Catalunya organitzà amb el Memorial Democràtic i les autoritats una ofrena floral al peu del monument portant banderes republicanes i alguna d’independentista. En el mateix acte i on hi havia el parapet s’inaugurà un nou plafó amb una explicació del significat històric del lloc. Abandonada com a camp militar de tir, la zona havia estat un barri de barraques conegut com la Mina Pekín, al voltant d’un castell, edificat el 1858 com a polvorí de l’artilleria, que ja feia temps havia desaparegut. L’efecte del pilar o obelisc de Miquel Navarro ha quedat neutralitzat per la posterior urbanització que l’ha rodejat amb edificis tant o més alts que aquell.


Font: DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal