PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Catalunya a Francesc Macià

© Wikimedia Commons. Autor: SPQRobin.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça de Catalunya
Tipus: Escultura
Autor: Josep Maria Subirachs 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1991

Materials: Marbre, acer corten, formigó, bronze
Dimensions: 911 x 366 x 795 cm

Inscripció: CATALUNYA / A / FRANCESC / MACIÀ
AIXÍ HEU DE VOLER CATALUNYA / COM TANTES VEGADES JO L'HE PROMESA AL POBLE: / POLÍTICAMENT LLIURE, / SOCIALMENT JUSTA, / ECONÒMICAMENT PRÒSPERA / I ESPIRITUALMENT GLORIOSA / FRANCESC MACIÀ 1932
FRANCESC MACIÀ / I LLUSSÀ / PRESIDENT DE / LA GENERALITAT / DE CATALUNYA./ VILANOVA / I LA GELTRÚ 1859 / BARCELONA 1933 / RETRAT DEL / PRESIDENT MACIÀ / REALITZAT PER / JOSEP CLARÀ / L'ANY 1932 / INTERPRETACIÓ DE / JOSEP MARIA SUBIRACHS / 1990.
ESSENT PRESIDENT DE LA / GENERALITAT DE CATALUNYA / EL MOLT HONORABLE / SR. JORDI PUJOL I SOLEY/ FOU INAUGURAT / AQUEST MONUMENT / EL 25 DE DESEMBRE DE 1991

Descripció: Consta d’una escala monumental en posició invertida, que vol simbolitzar una projecció catalana vers el futur, i d’un bust de Macià sobre un pedestal. S’hagué de desplaçar la Deesa de Clarà, que es trobava al mateix indret. Passà darrera del monument, protegida per un petit estany, mirant al centre de la plaça. Així el noucentisme dona un contrapunt a la duresa esquerpa del monument, que mira a les Rambles i que no té res a veure amb el conjunt escultòric homogeni que el rodeja.

Comentari: La història del monument a Macià ha estat molt complicada. El diari Avui va llençar la proposta el dia de Reis del 1977 i va efectuar una recaptació que arribà a 5.641.557 pessetes en petites aportacions. Després de moltes propostes, la Generalitat va convocar un concurs i es va decidir que s’escollís un projecte per votació popular. La votació va donar com a guanyador el projecte denominat Flama, presentat pels madrilenys Joaquín Vaquero, Luis Bertal i Javier Casanueva, que combinava una cripta amb quatre raigs làser projectats al cel. La primera pedra es va posar el 25 de desembre de 1983, però no es feu res més i el projecte quedà aparcat indefinidament per les males relacions entre l’Ajuntament i la Generalitat, les obres a fer a la part alta de la plaça Catalunya, amb l’estació ferroviària subterrània, i les objeccions tècniques fetes al projecte. Algú podia pensar que resultava incòmode políticament el record del Macià independentista i de la seva proclamació de la República Catalana el 14 d’abril de 1931, tot i que Macià no havia vist la seva imatge deteriorada per la guerra civil com en el cas de Lluís Companys. Finalment la Generalitat prescindí del resultat del concurs quan aquest havia quedat en l’oblit, encarregà directament el monument a Subirachs i el situà a la part baixa de la plaça i no a l’alta, com s’havia previst inicialment. La inauguració tingué lloc el dia de Nadal del 1991, 58è aniversari de la mort de Macià, vuit anys després de la primera pedra i catorze després de les primeres eleccions democràtiques.


Font: SUBIRACHS, Judit. Subirachs a Catalunya. Obra en espais públics. Mediterrània, Barcelona 2006.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal