PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al Mil·lenari de Catalunya

©Blog Rutes de Terraxaman.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Camí de l'Esparver (Montjuïc)
Tipus: Placa

Commemoració:
Esdeveniment català
Identitat nacional

Inauguració: 1989

Materials: Pedra, acer inoxidable

Inscripció: MIL·LENARI DE CATALUNYA / RESTES DE L'ANTIC CASTELL DE PORT / SEGLE XI RESIDÈNCIA TEMPORAL DELS / COMTES SOBIRANS DE BARCELONA / RAMON BERENGUER II (CAP D'ESTOPA) I / BERENGUER RAMON II (EL FRATRICIDA) / BARCELONA 29 DE GENER DE 1989 / AAVV., CENTRE CULTURAL I COMISSIÓ / MIL·LENARI DEL BARRI DE PORT.
Placa renovada pel Foment Excursionista de / Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament / de Barcelona i l'Associació / d'Entitats Excursionistes del Barcelonès / Caminada popular de Montjuïc BARNATRESC / 3 desembre 2000

Descripció: Inscripció disposada en una de les poques pedra que queden del Castell del Port, antiga residència comtal, sobre el Fossar de la Pedrera. No hi ha cap camí senyalitzat per arribar-hi.

Comentari: Va ser una iniciativa local particular per a commemorar el Mil·lenari de Catalunya, que la Generalitat va celebrar oficialment el 1989, quan es va decidir posar un monument al·lusiu a Tarragona, encarregat per la Generalitat a Subirachs el 1989 i un altre al Prat de Llobregat, camí de l’aeroport, obra d’Andreu Alfaro, el 1991. La Generalitat volgué celebrar el naixement polític de Catalunya i commemorà el fet de la no renovació del vassallatge del comte Borrell II el 989 envers els reis de França per no haver rebut el 985 l’ajuda demanada contra Almansor que saquejà Barcelona.


Font: DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal