PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Àngel Guimerà

© Wikimedia Commons. Autor: Sergi Larripa.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça de Sant Josep Oriol
Tipus: Escultura
Autor: Josep Maria Codina Corona  Josep Cardona i Furró 

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1983

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 239 x 114 x 114 cm

Inscripció: ÀNGEL GUIMERÀ / 1845 - 1924

Descripció: És una escultura molt realista, en què Guimerà apareix assegut en un seient i fins i tot porta les característiques ulleres amb les quals apareix a tots els retrats. A causa de les proporcions i del baix pedestal, no desvetlla una impressió similar a la de l’estàtua de Frederic Soler, a la qual possiblement li sobra pedestal, mentre que a la de Guimerà li manca.

Comentari: El monument fou impulsat per un grup d’amics del dramaturg quan encara era viu, l’any 1920, però la idea no reeixí aleshores, tot i haver-se recollit 50.000 pessetes de l’època per al monument i de comptar amb un projecte de Puig i Cadafalch i d’un guix de Josep Cardona i Furró. Fins i tot, com que els primers diners procedien d’un grup de persones de Gràcia, s’arribà a col·locar una primera pedra a la plaça de Gal·la Placídia, protagonista d’una obra de Guimerà, estrenada el 1879. A la mort del poeta el 1924 el projecte reviscolà i es pensà ara en la plaça del Pi, molt propera al lloc on el dramaturg havia viscut. Quan s’esqueia el cinquantenari de la mort de Guimerà, el 1974, l’Associació de Veïns del carrer de Petritxol va tornar a insistir. El 1982 es signà un contracte amb Josep Codina Corona per a executar el model en bronze. Aleshores l’Ajuntament decidí que el lloc seria la veïna plaça de Sant Josep Oriol perquè s’havia plantat un pi al centre de la plaça d’aquest nom. L’Ajuntament de Barcelona en pagà una copia per al Vendrell. A les festes de la Mercè de 1983 fou inaugurat el monument de Barcelona per l’alcalde Pasqual Maragall i el president del Parlament Heribert Barrera. Guimerà és l’autor teatral amb més traduccions a altres llengües i les seves obres, especialment Terra baixa, han estat de les més representades del teatre català fins ara.


Font: SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal