PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Pompeu Fabra

© Wikimedia Commons. Autor: Camille Hardy.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça de Lesseps
Tipus: Monòlit
Autor: Josep Miret i Llopart 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1982

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 130 x 160 x 100 cm

Inscripció: A POMPEU FABRA / GENI ORDENADOR DE LA LLENGUA CATALANA / EN EL CINQUANTENARI / DE LA PUBLICACIÓ DEL SEU / DICCIONARI GENERAL / XIV FESTES POPULARS DE CULTURA / POMPEU FABRA - GRACIA 1982

Descripció: Una pedra de Montserrat, de forma indefinida serveix de base a una placa explicativa i a un medalló amb la cara del filòleg, obra de Josep Miret i present en molts monuments a Fabra.

Comentari: Pompeu Fabra, venerat com autor de la normativització del català escrit, superant l’anarquia ortogràfica i les castellanades i preservant la sintaxi, havia nascut a Gràcia el 1868 i havia mort a l’exili el 1948, havia vist popularitzada la seva figura el 1969 amb uns cartells amb la seva cara i el lema "La llengua d’un poble", una campanya d’Òmnium Català, tretze anys abans. Ara, des de la premsa, es feu una crida a commemorar el centenari del Diccionari de Fabra. Entre els signants de la crida estava Rafael Solanic, president del Cercle Artístic de Sant Lluc, que tingué la idea i l’encarregà a Josep Miret. Onze anys després, la Universitat Pompeu Fabra, al vestíbul del seu edifici de les Rambles, va dedicar un baix relleu de dimensions naturals al filòleg, basada en una foto de 1934 on Fabra va ser retratat fumant en pipa i amb el braç recolzat a la barana del vaixell Uruguay, utilitzat com a presó després dels fets d’octubre de 1934 arran de presidir l’organització de joventut Palestra. Popeu Fabra perdé temporalment la presidència del també suspès Patronat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest relleu és obra de Francisco López Hernández.
Com a conseqüència de les obres de remodelació de la plaça de Lesseps, el monument fou retirat i tornat a col·locar i inaugurar el 18 de febrer de 2012, al costat de la Biblioteca Jaume Fuster.


Font: GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal