PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Charlot

©Blog Barcelona al detalle.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Jardins de Joan Brossa. Montjuïc
Tipus: Escultura
Autor: Núria Tortras i Planas 

Commemoració:
Personalitat estrangera reconeguda internacionalment

Inauguració: 1972

Materials: Bronze
Dimensions: 274 x 100 cm

Inscripció: Los niños de Barcelona a Charlot

Descripció: Representa la figura de Charlot amb el barret sota el braç, el bastó i la seva vestimenta dels anys deu i vint. Es troba damunt una bola del món on els continents són la part sòlida i els mars són zones buides. L’esfera del món li serveix de pedestal. Dues possibles interpretacions es poden fer: una és que Charles Chaplin fou la figura còmica més universal del cinema mut i l’altra recorda la seva interpretació al film El Gran Dictador, on parodiava Hitler i jugava amb un globus que representava l‘esfera del món.

Comentari: Charles Chaplin (Londres 1889 - Corsier-sur-Vevey, Suïssa 1977) fou un geni del cinema mut. El 1913 arribà a Hollywood. Els seus films curts assoliren un gran èxit fins a esdevenir productor i director a més d’actor. Així arribà fins als seus films llargs, alguns d’ells obres d’art perennes. A l’espai de l’antic parc d’atraccions desaparegut de Montjuïc queden els monuments a Carmen Amaya, Blume, Charlie Rivel i Charlot com a homenatge de Barcelona a figures internacionals de l’esport i de l’art escènic.


Font: SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989. DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal