PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al Timbaler del Bruc

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

© Wikimedia Commons. Autor: DagafeSQV.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Carrer de Corint amb carrer de Balmes
Tipus: Escultura
Autor: Frederic Marès i Deulovol 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1956

Materials: Bronze
Dimensions: 453 x 226 x 198 cm

Inscripció: BRUCH / MDCCCVIII

Descripció: El timbaler, amb barretina i espardenyes, toca el tambor amb gest impassible. L'escultura està situada damunt d'un gran pedestal amb la inscripció.

Comentari: Aquest personatge llegendari, identificat amb Isidre Lluçà, del poble de Santpedor, està relacionat amb la victòria del Bruc sobre les tropes napoleòniques, el 6 i el 14 de juny de 1808, aturant la seva progressió cap a Igualada i Lleida. Es pot considerar un monument al col·lectiu dels resistents al domini napoleònic. Presentades aquestes batalles com a una victòria dels voluntaris del poble -el sometent- sobre un exèrcit considerat invencible, es va menysvalorar el paper jugat per la intervenció de tropes i artilleria regulars entre els resistents a les tropes napoleòniques. La llegenda diu que la reverberació del so del timbal, en xocar amb la serralada de Montserrat, feu creure als enemics que les forces que els atacaven eren molt més nombroses. Emprada com a tema de la literatura catalana durant la Renaixença en el segle XIX com a expressió d’una resistència popular, primàriament filla del patriotisme català, acabà sent interpretada com a signe de l’espanyolisme dretà dels catalans de 1808 i apropiada pel franquisme.
El 1952 el mateix Franco inaugurà el monument al timbaler del Bruc a Can Maçana (el Bruc), lloc de la batalla, obra de Frederic Marès. Sobre el mateix model escultòric, el 1956 s’inaugurà aquest monument al carrer de Balmes de Barcelona i, més tard, el 1962, en fou col·locada una altra rèplica al castell de Montjuïc.


Font: GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal