PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als caiguts del fossat de Santa Elena

© Wikimedia Commons. Autor: Herodotptlomeu.

© Wikimedia Commons. Autor: Herodotptlomeu.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Fossat de Santa Elena (Castell de Montjuïc - Carretera de Montjuïc, 66)
Tipus: Estructura Arquitectònica + Escultura
Autor: Miquel Oslé i Saenz de Medrano  Llucià Oslé i Sáenz de Medrano  Joaquim de Ros i de Ramis  Manuel Baldrich i Tibau  Josep Soteras i Mauri  Manuel de Solà-Morales Rosselló 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1940

Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 669 x 1900 x 985

Inscripció: HONOR A TODOS LOS QUE DIERON SU VIDA POR ESPAÑA

Descripció: És un gran monument situat al fossat, composat per un altar i una escultura. Aquesta, disposada sobre una làpida al terra, consisteix en una figura jacent en bronze que representa un afusellat amb una corona al costat dels seus peus nus. Va ser retirada després del règim franquista i tornada a col·locar després. Al fons hi ha un altar, que consisteix en un gran arc de mig punt entre dos pals de bandera i, l’altar pròpiament, disposat a la part baixa d’un obelisc. A l’arc s’hi pot llegir la inscripció i en l’obelisc hi havia un àguila a la part frontal i el jou i les fletxes a la part lateral, que van ser retirats el 2008.
L’obra és dels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros de Ramis, Josep Soteras, Manuel de Solà Morales i dels escultors Miquel Oslé i Llucià Oslé.

Comentari: Fou el primer monument als caiguts nacionals de Barcelona. Va ser construït per ordre del capità general Orgaz, que féu una recapta entre el Ajuntament, que posà 50.000 pessetes, la Diputació, que en posà 15.000 i altres corporacions que se sentiren obligades a contribuir fins a les 180.000 pessetes que costà el monument. La inscripció original que hi havia a l’arc deia «¡Caídos por Dios y por España, presente!», va ser substituïda després de la transició democràtica, el 1986, per la inscripció actual, quan el castell encara estava en part sota jurisdicció militar. En el monument es deia inicialment missa cada diumenge, quan encara hi havia una guarnició i presó militar.


Font: SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal