PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A les monges assassinades a Vallvidrera

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Revolt de les Monges (Carretera de l’Església o BV-1462 km 4,2)
Tipus: Monòlit

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local
Personalitat d'àmbit local i espanyol

Inauguració: 1940?

Materials: Pedra
Dimensions: 200 x 50 x 50 cm

Inscripció: AQUÍ / DIERON LA VIDA / EN TESTIMONIO / DE SU FE / EL 27 DE JULIO DE 1936 / LAS R.R. DOMINICAS / DE LA ANUNCIATA.
ADELFA SORO BO / TERESA PRATS MARTÍ / RAMONA FOSAS ROMAN / RAMONA PERRAMON VILA / OTILIA ALONSO GONZÁLEZ.
SUS HERMANAS / DE / CONGREGACIÓN / EN RECUERDO

Descripció: A la carretera que va de la part alta de Vallvidrera a la part baixa, es troba aquest obelisc truncat i coronat amb una creu, a les cares del qual hi ha la inscripció. El lloc es diu popularment el Revolt de les Monges i la denominació s’ha oficialitzat en la retolació municipal.

Comentari: Al començament de la guerra civil de 1936 cinc monges vestides de seglar, al pis on s’havien refugiat, foren detingudes per una patrulla que portava un cotxe confiscat amb els sigles CNT-FAI i les van assassinar en aquest indret, a pocs metres de la carretera. El propietari de la botiga de la part alta de Vallvidrera i la fornera van baixar fins aquell indret i van tractar d’auxiliar a una de les víctimes, que encara era viva, segons el testimoni del fill d’aquell botiguer. Mentre passava això, el cotxe dels botxins tornava de les Planes per la mateixa carretera i els seus ocupants van discutir si decidien liquidar també les dues persones que tractaven de prestar ajut a l’agonitzant, però prevalgué el parer de deixar-los estar. La monja malferida morí poc després.



 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal