PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als voluntaris catalans morts per França

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Parc de la Ciutadella
Tipus: Escultura
Autor: Josep Clarà 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment estranger

Inauguració: 1936

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 389 x 90 x 154 cm

Inscripció: ALS VOLUNTARIS CATALANS / MORTS A FRANÇA / I ARREU DEL MÓN EN / DEFENSA DE LA LLIBERTAT / 1914-1918 1939-1945

Descripció: Un home nu i mirant al cel, com si entregués l’ànima, avança aixecant els braços amb una baioneta i un ram d’olivera. A diferència del que s’estilava en l’època, el pedestal és mínim, al mig d’un parterre.

Comentari: Després de la Primera Guerra Mundial, el doctor Joan Solé i Pla, que s’havia ocupat de donar suport als voluntaris catalans que lluitaren fins al 1918 a la primera guerra mundial dins l’exèrcit francès i que era un dirigent de la Unió Catalanista, impulsà la creació d’un monument a la seva memòria. S’encarregà l’obra a Josep Clarà, que residia a França. El primer model de Clarà portava casc i un cinturó però després suprimí aquests additaments en una línia més noucentista però sense perdre dramatisme. L’obra estava acabada el 1922, però la dictadura de Primo de Rivera imposà un interludi a partir de 1923. Clarà guanyà el gran premi de l’exposició d’Arts Decoratives de París de 1925 amb aquesta escultura. Arribada la Generalitat republicana i amb Solé i Pla de diputat del Parlament de Catalunya, va arribar el moment d’erigir el monument. L’Ajuntament va acordar fer-ho el 1933, de manera que es pogué inaugurar el 14 d’abril de 1936, davant una representació oficial francesa i de supervivents d’aquells legionaris. Mancaven pocs dies per a que comencés la guerra civil. El règim franquista no gosà retirar la figura però va treure la dedicatòria, restant mut el monument. Uns falangistes cobriren l’escultura amb una capsa gegant durant el Congrés Eucarístic de 1952 i pocs mesos després l’estàtua aparegué amb els braços tallats. Clarà, que feia el monument als caiguts a la Diagonal, en front del Palau Reial, protestà a l’alcalde Simarro i el 1954 va ser restaurat. Però es va aprofitar l’ocasió per a posar una fulla de parra damunt els genitals de la figura. El 8 de maig de 1986 el monument recuperà la dedicatòria a la qual es va afegir la frase referent als combatents catalans al costat dels aliats a la Segona Guerra Mundial.
L’obra va ser tornada a restaurar la primavera de 2011, en què se li retirà la fulla de parra que cobria els genitals, i es va desplaçar de lloc per poder fer una ampliació del recinte del Zoo.


Font: GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona fins al 1936. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1986.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal