PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Frederic Mistral

© Diari El Punt Avui.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Passeig de les Cascades, prop del Palau Nacional (Montjuïc)
Tipus: Escultura
Autor: Josep Puig i Cadafalch  Eusebi Arnau i Mascort 

Commemoració:
Personalitat estrangera reconeguda internacionalment

Inauguració: 1930

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 850 x 174 x174 cm

Inscripció: CATALUNYA / A MISTRAL

Descripció: Amb un barret d’ala ampla i sense vestimenta, el retrat en bust del poeta provençal Frederic Mistral (1830-1914) reposa en un pedestal alt i esvelt, al replà d’una escala que condueix al Palau Nacional de Montjuïc. Al pedestal hi ha la inscripció. La part arquitectònica del monument és obra de Josep Puig i Cadafalch i l’escultòrica d’Eusebi Arnau.

Comentari: La influència de la poesia de Mistral (Premi Nobel el 1905) i de la poesia occitana en general sobre els poetes de la Renaixença catalana en el segle XIX, explica aquest monument a un literat que compta amb un passeig amb el seu nom a Barcelona, on, el 1996, s’erigí un altre monument a la seva memòria. Inaugurat el 29 de juny de 1930, volia commemorar el primer centenari del naixement de Mistral. Era com una continuació dels monuments als escriptors del Parc de la Ciutadella i en la inauguració Matheu pronuncià un discurs de donació amb resposta de l’alcalde, el comte de Güell.
Amb motiu del centenari de la seva mort, el 25 de març de 2014 el monument es tornà a inaugurar, i a part de la inscripció «Catalunya a Mistral», se li tornaren a posar les inscripcions que havia tingut originalment i que havien estat esborrades amb el Franquisme. La primera, un text del propi Mistral extret de Lis Isclo d'Or que diu «AH! SE SABIEN ENTENDRE! / AH! SE ME VOULIEN SEGUI» i, la segona, un text de Víctor Balaguer de La dama del rat Penat: «MORTA DIUEN QUE ES, / PERO JO LA CREC VIVA». Ambdues cites fan referència a les llengües nacionals i als pobles.


Font: CATALÀ I ROCA, Pere; CATALÀ I ROCA, Àurea. 50 Monuments Barcelonins. Caixa d’Estalvis Sagrada Família, Barcelona 1973.
GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona fins al 1936. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1986.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal