PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Pearson

© Wikimedia Commons. Autor: Pere López.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Plaça de Pedralbes
Tipus: Escultura
Autor: Josep Viladomat i Massanas 

Commemoració:
Personalitat estrangera reconeguda internacionalment

Inauguració: 1928

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 402 x 130 x 130 cm

Inscripció: En una placa al pedestal: A / PEARSON
En una placa als peus: Monument a Fred Starck [sic] Pearson / obra de l'escultor Josep Viladomat, / inaugurat el 19 de maig de 1929 / Restaurat el mes d'abril de 1997 / pels Clubs Rotary de Barcelona / amb motiu del 75è Aniversari de / ROTARY a Barcelona. / Rotary Club Barcelona / Rotary Club Barcelona - Pedralbes / Rotary Club Barcelona - Mediterráneo / Rotary Club Barcelona - Condal / Rotary Club Barcelona - Diagonal / Rotary Club Barcelona - Les Corts / Rotary Club Barcelona - 92

Descripció: Al·legoria femenina de la victòria, vestida, amb una corona de llorer amb la mà dreta estesa, mirant al terra i avançant amb la cama també dreta. Prescindeix del retrat de l’homenatjat com era usual i es limita a posar el seu nom al pedestal.

Comentari: L’enginyer nord-americà Frederick S. Pearson (1858-1915) va fundar a Toronto el 1911, la Barcelona Traction Light and Power, coneguda com La Canadenca, que arribaria a produir el setanta per cent de l’electricitat consumida a Catalunya. Adquirí els tramvies de Barcelona i fundà els Ferrocarrils Catalans, primera línia electrificada, que unia Barcelona i el Vallès. L’empresa posà en explotació els recursos hidràulics del Pirineu, reduint la dependència exterior energètica del país, on la màquina de vapor anà sent substituïda per l’energia elèctrica. Morí el 1915 a bord del Lusitània, quan un submarí alemany torpedinà el vaixell en aigües d’Irlanda. El Rotary Club de Barcelona, creat el 1922 per a honorar persones emprenedores, li aixecà aquest monument aprofitant, el 19 de maig de 1928, una reunió internacional dels clubs Rotary.


Font: GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona fins al 1936. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1986.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal