PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Als morts per França a la Primera Guerra Mundial

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Cementiri de Montjuïc (Costat del carrer de la Mare de Déu del Port)
Tipus: Estructura Arquitectònica + Relleu
Autor: Gustau Violet 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment estranger

Inauguració: 1925

Materials: Pedra

Inscripció: AUX SOLDATS DE FRANCE / ET AUX VOLONTAIRES / D’ESPAGNE MORTS POUR LE / TRIOMPHE DE LA JUSTICIE / ET DE LA LIBERTE

Descripció: El monument consisteix en una gran estela amb relleus, centrada en la inscripció, sota la qual hi ha els noms dels soldats honorats. A banda i banda de la inscripció hi ha dues figures femenines de perfil i de cara al llistat de soldats, una amb una corona de llorer al cap i les palmes de les mans obertes en senyal d’ofrena, i l’altra amb un gran escut de Barcelona. A la part alta, coronada de forma circular, hi ha un soldat amb l’uniforme francès de la Primera Guerra Mundial, que marxa amb una torxa amb un pas massa forçat, conduït per dos àngels que miren també vers l’esquerra. A la base, es va afegir, l’any 2001 una menció a alguns dels qui van lluitar a la Resistència a França durant la Segona Guerra Mundial, entre altres el mestre llibertari Francisco Ponzán, heroi de la Resistència i assassinat pels nazis.

Comentari: Tot i trobar-se a un cementiri, aquest monument s’inclou perquè no es tracta d’una tomba. Fou inaugurat per Alfons XIII i el bisbe de la Seu d’Urgell en un espai cedit per l’Ajuntament, prop de la tomba de Jacint Verdaguer. És obra de l’artista rossellonès Gustau Violet, escriptor, a més, en llengua catalana. La intenció era visitar cerimonialment el monument cada 11 de novembre, data de l’armistici de 1918.


Font: DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal