PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Antoni Viladomat

© Wikimedia Commons. Autor: Friviere.

© Wikimedia Commons. Autor: Jordiferrer.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Passeig de Lluís Companys
Tipus: Escultura
Autor: Torquat Tasso i Nadal 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1887

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 497 x 139 x 139 cm

Inscripció: VILADOMAT

Descripció: Vestit d’època, amb el pinzell i la paleta de pintor, està representat de cos sencer aquest artista barceloní, que visqué entre 1678 i 1755, considerat el millor del barroc català. El pedestal és de Josep Vilaseca.

Comentari: Aquesta escultura és una de les vuit que l’Ajuntament de Barcelona acordar realitzar el 1883 per a decorar el nou Saló de Sant Joan. Les figures foren instal·lades entre l’Arc de Triomf i la porta de l’Exposició Universal al Parc de la Ciutadella i inaugurades el 20 de maig de 1888. Foren, a més de la de Viladomat, la del comte Guifré el Pilós, obra de Venanci Vallmitjana, la del cronista Bernat Desclot, obra de Manuel Fuxà, la del comte Ramon Berenguer I el Vell, obra de Josep Llimona, la del jurista Pere Albert, obra d’Antoni Vilanova, la de l’arquitecte Jaume Fabre, obra de Pere Carbonell, la de l’almirall Roger de Llúria, obra de Josep Reynés i la del conseller en cap de Barcelona Rafael Casanova, obra de Rossend Nobas. Aquesta darrera fou traslladada el 1914 a la Ronda de Sant Pere i substituïda en el seu primer emplaçament per la del president de la Generalitat el 1640, Pau Claris. Totes, llevat de les estàtues de Viladomat i de Roger de Llúria, foren enderrocades el gener de 1937, en plena guerra civil i emmagatzemades. Amb excepció de les de Casanova i Claris, que restaren amagades en un magatzem municipal i foren restablertes en el seu lloc el 1977, les altres emmagatzemades foren foses el 1950 per a fer la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, que corona la seva basílica.


Font: CATALÀ I ROCA, Pere; CATALÀ I ROCA, Àurea. 50 Monuments Barcelonins. Caixa d’Estalvis Sagrada Família, Barcelona 1973.
GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona fins al 1936. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1986.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.
MIRALPEIX, Francesc. El pintor Äntoni Viladomat. Biografia i catàleg crític. Tesi doctoral. Universitat de Girona, 2005.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal