Municipi: Vilafranca del Penedès
comarca: Alt Penedès
Situació: Rambla de Sant Francesc
Tipus: Escultura
Autor:
Manuel Fuxà i Leal
Enric Monserdà i Vidal
Eusebi Arnau i Mascort
|
Personalitat d'àmbit local i català |
|
Inauguració: 1912
Materials: Pedra, marbre, bronze Dimensions: 1100 cm
Inscripció: Inscripció al suport del bust de Milà i Fontanals: A M. MILÁ Y FONTANALS / IV MAIG MDCCCXVIII / XVI JULIOL MDCCCLXXXIV
Inscripció en bronze a la part posterior: ESTÉTICA / LA POESÍA HEROICO-POPULAR / ROMANCERILLO CATALÁN / LOS TROVADORES EN ESPAÑA / LO PROS BERNART
Descripció: D’un pedestal de secció en creu, s’aixeca una columna jònica coronada amb l'Àngel de la Fama, que porta en una mà una palma i en l'altra, una Venus de Milo sobre una bola del món. A banda i banda de la columna i damunt del pedestal, hi ha dues escultures de cos sencer d'una pubilla portant un llaüt i d’un guerrer amb una arpa, que sostenen branques de llorer sobre el bust de Manuel Milà i Fontanals que hi ha a la cara frontal, sostenint una ploma i un llibre. El monument descansa sobre una base circular de tres esglaons.
En el suport que sosté el bust de Milà i Fontanals hi ha tres inscripcions, una a cadascuna de les cares, referides a la vida de l’escriptor. A la part posterior de la columna, n’ha una altra escrita en una placa de bronze.
Comentari: La primera pedra del monument fou col·locada el 10 de maig de 1908. El primer projecte de monument fou de Josep Pijoan i consistia en un basament sobre el qual hi havia la figura de Milà i Fontanals assegut en una càtedra i al·legories de les regions de la Corona d’Aragó. Aquest projecte s’abandonà i es decidí fer un concurs públic. El mes de març de 1909 es feia saber que el guanyador del concurs havia estat el projecte d’Enric Monserdà. Els problemes econòmics van fer que l’execució definitiva del monument fos més senzilla que la del projecte guanyador, però no en perdé l’essència.
Font:
Mapes del patrimoni cultural. Diputació de Barcelona.
COLL I MIRABENT, Isabel. «El Penedès, com exemple de solucions de l’escultura monumental catalana al final del segle XIX i començament del segle XX». Miscel·lània Penedesenca, 12 (1988), p. 195-226.
Amb la col·laboració de: Núria Castillo
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
|