PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A la nissaga dels Juanola

©Genís Sáez Molina - Ajuntament de Manresa

©Genís Sáez Molina - Ajuntament de Manresa

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Manresa
comarca: Bages
Situació: Parc del Puigterrà
Tipus: Escultura
Autor: Jaume Soldevila Ribera 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1987

Materials: Pedra, marbre, bronze

Inscripció: LA CIUTAT DE MANRESA / I ELS SARDANISTES DE / TOT CATALUNYA A LA / NISSAGA DELS / JUANOLA / (ELS CULLERAIRES) / CONREADORS DE LA / SARDANA MENTRE / VISQUEREN. / 26 ABRIL 1987 / TORTELLÀ (GARROTXA) / RECORDA AMB AFECTE ELS / JUANOLA / FILLS PREDILECTES / DEL POBLE. / 26 ABRIL 1987 / LLORENÇ JUANOLA GIBERT / TENORA / PRIMER MESTRE DELS SEUS FILLS / JAUME - TROMPETA / FRANCESC - FISCORN / SALVADOR - TENORA / JOSEP - TROMPETA / RAFAEL- FLABIOL / NARCÍS - TIBLE / I MERCÈ.

Descripció: Sobre un bloc, inclinat per un costat i amb la inscripció, una bola i, damunt d’aquesta, un triangle esglaonat que segueix el perfil de davant i de darrere de la base. Als costats laterals hi ha relleus en bronze en els quals s'hi representen sardanistes.

Comentari: La nissaga dels Juanola destacà pel conreu de la sardana, tant com a compositors com a intèrprets amb diversos instruments. Per això aquest monument es pot considerar dedicat a la memòria de la sardana. Francesc Juanola (Tortellà 1891-Manresa 1968) fou el fundador de la Principal del Bages el 1921. Composà més de 600 sardanes. El monument va ser promogut pels Ajuntaments de Manresa i de Tortellà així com per sardanistes de tot Catalunya.



Amb la col·laboració de: Secció de Cultura de l’Ajuntament de Manresa

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal