PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Jaume Balmes

©Irene Boixeda

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Vic
comarca: Osona
Situació: Parc de Jaume Balmes
Tipus: Escultura
Autor: Joan Borrell i Nicolau 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i espanyol

Inauguració: 1949

Materials: Bronze
Dimensions: 150 cm x 70 cm x 70 cm

Inscripció: A la cara frontal: A / JAUME BALMES
A la cara posterior: LAS / DIPUTACIONES DE CATALUÑA / A / BALMES / EN EL PRIMER CENTENARIO / DE SU MUERTE / MDCCCXLVIII - MCMXLVIII

Descripció: Figura de cos sencer que vol ser el retrat del filòsof i teòleg Jaume Balmes, amb roba sacerdotal, damunt un pedestal, adossat a una estructura arquitectònica que reforça el seu caràcter monumental.

Comentari: Jaume Balmes i Urpià (Vic, 1810-1848) fou un dels pensadors més famosos de Catalunya i d’Espanya en el segle XIX. El monument va ser erigit arran del centenari de la seva mort. Format a Vic, fou un exegeta catòlic a la vegada que comentarista i assagista polític. A Madrid, el 1945, publicà el periòdic Pensamiento de la Nación. El seu llibre més famós és El Criterio. El sepulcre de Balmes es troba al claustre de la catedral de Vic, on té un monument funerari, obra de Josep Bover i realitzat el 1853. Damunt el gran sepulcre, la figura de Balmes apareix assegut i en actitud pensativa. Amb el llibre El protestantismo comparado con el catolicismo (1844) volgué refutar la tesi de Guizot sobre les relacions entre protestantisme i progrés a l’Europa moderna. Balmes fou partidari d’un compromís entre el liberalisme moderat i el carlisme derrotat. Tractà de comprendre i interpretar els canvis socials que comportava la industrialització. Defensà el tímid reformisme del nou papa Pius IX. En ple franquisme es dedicà a Balmes aquest monument com a personalitat alhora conservadora i molt catalana, però anterior i aliena al catalanisme polític.


Font: BOIXEDA, Irene. Vic, escultura contemporània als carrers. Ajuntament de Vic, 2012.
Amb la col·laboració de: Irene Boixeda

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal