PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Memorial 158

©Mapa de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

©Mapa de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

©Mapa de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Olesa de Montserrat
comarca: Baix Llobregat
Situació: Carrer de l'Hospital amb carrer de Tetuan
Tipus: Monòlit

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i català

Inauguració: 2008

Materials: Metall

Inscripció: MEMORIAL 158 / OLESA, ALS DEFENSORS DE LA LLIBERTAT / MEMORIAL 158 és el nom amb què la vila d’Olesa de Montserrat recorda els / defensors de les llibertats de Catalunya, i en especial els qui van morir lluny de / les seves llars sense cap reconeixement. / MEMORIAL 158 vol revaloritzar la història local com a peça clau de la història / nacional i ser un acte de germanor per la pau entre els pobles d’Europa i el / món. / De la documentació conservada a l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat s’ha / pogut quantificar en 158 els soldats austríacs, alemanys, suïssos, portuguesos, / flamencs i catalans, tots del bàndol austriacista, morts a la nostra vila i / enterrats al fossar i a l’interior de l’església d’Olesa de Montserrat en el / transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). / Aquesta Placeta ocupa l’espai on era ubicat l’antic Hospital, on algun d’aquests / soldats varen passar els seus darrers dies: / 143 soldats alemanys, austríacs i suïssos. / 4 soldats flamencs. / 2 soldats portuguesos. / 4 soldats catalans (entre ells els olesans Pau Carreras i Antoni Bayona). / 5 soldats de nació sense identificar. / Diada Nacional de Catalunya / Olesa de Montserrat, setembre 2008

Descripció: Fita commemorativa en record dels 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat durant de la Guerra de Successió. Es tracta d'un monòlit metàl·lic, de secció triangular, amb un text explicatiu. En una cara s’explica què és el Memorial 158, i en una altra sobre l'antic hospital d'Olesa. Als peus del monòlit hi ha una llosa de marbre on es llegeix "Als defensors de la llibertat". Aquest element està situat al lloc que havia ocupat l'antic hospital d'Olesa, a l'angle format pels actuals carrers de Tetuan i de l’Hospital, on van morir alguns d'aquests soldats.

Comentari: El Memorial 158 va ser el fruit d'un projecte elaborat per l'Arxiu Parroquial d'Olesa, amb el suport de l'Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya, dins la campanya que es va dur a terme l'any 2008 per recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències.
Durant la Guerra de Successió a Olesa no hi va haver cap combat, però la vila va ser un punt de rereguarda en el qual hi van prendre posicions diferents regiments de l'exèrcit austriacista per la protecció que oferia el castell i perquè era una vila closa i de difícil accés. Els fonaments del Memorial 158 es troben a l'Arxiu Parroquial d'Olesa, ja que a partir d'un buidatge de la documentació existent s'aconseguí quantificar les víctimes de la guerra, anotades al Llibre d'Òbits núm. 4. Els soldats austriacistes, que van morir entre 1706 i 1714, eren originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya. Cal destacar el fet que 3 de les víctimes eren soldades alemanyes. Tots els cossos dels difunts van ser enterrats al fossar de l'església parroquial.


Font: Mapa del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona
ROTA BOADA, Xavier (2009). Memorial 158. Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714). Col·lecció Quaderns d'Olesa, 1, Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Arxiu Parroquial d'Olesa de Montserrat.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal