Municipi: Vilassar de Mar
comarca: Maresme
Situació: Carrer del Carme amb carrer de Sant Genís
Tipus: Monòlit
|
Personalitat d'àmbit local i català |
|
Inauguració: 1977
Materials: Pedra Dimensions: 350 cm x 250 cm x 400 cm
Inscripció: A una cara: VILASSAR DE MAR / AL / DR. JAUME ALMERA I COMAS / PATRIARCA DE LA GEOLOGIA CATALANA / 1845-1919
A l'altra cara: FORMAT MIL MILIONS D’ANYS ENRERA PER L’ESDEVENIR / SÒCOL DE LA MUNTANYA DE MONTSERRAT / ESTUDIADA UN DIA PEL DR. ALMERA AQUEST BLOC / DE PEDRA S’HONORA EN PERPETUAR LA / MEMÒRIA DE L’INSIGNE GEÒLEG VILASSARENC / JUNY MCMLXXVII
Descripció: Monument d’uns tres metres d’alt format per una base a mode de jardinera amb flors i plantes sobre el qual s’erigeix el monòlit de roca de Montserrat.
Comentari: Jaume Almera i Comas va néixer el 1845 a Vilassar de Mar i fou sacerdot i canonge de la seu de Barcelona amés d’un científic de renom, conegut als cinc continents i el pare de la geologia catalana.
Després d’una vida dedicada a l’estudi i a la recerca científica que sovint veié reconeguda la seva ingent tasca amb notables premis, mencions i títols, el Canonge Almera morí als 74 anys d’edat a Barcelona la nit del 15 al 16 de febrer de 1919.
Les seves exèquies tingueren lloc a la catedral de Barcelona seu en la que ostentava la dignitat de degà del capítol de canonges des de 1912 per voluntat d’Alfons XIII. El cadàver fou enterrat al cementiri vell de Barcelona. Poc més tard de la sepultura del seu cadàver, la família inicià els tràmits per dur les seves despulles a Vilassar de Mar, però la seva arribada no es va produir fins l’any 1929. Des de llavors les restes del canonge descansen al costat dret de l’altar en un sarcòfag adossat a la paret del fons. A la lauda sepulcral hi ha un resum de la seva vida dedicada a la recerca en l’àmbit de la geologia i les mencions honorifiques que aquesta li reportà. També duen el seu nom un institut a Vilassar de Dalt i un tipus de sal l’Almeraita.
Font: SERRANO MÉNDEZ, Alexis: III Trobada d’entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Patrimoni funerari al Maresme. Ed. Centre d’Estudis Vilassarencs, p. 193-222. (2009)
BAS MACIÀ, Damià: Carrers i Gent de Vilassar de Mar. Qui és qui a la nomenclatura urbana. Ed. Printulibro, p. 7-16 (1997)
Amb la col·laboració de: Alexis Serrano Méndez
Damià Bas Macià
Centre d'Estudis Vilassarencs
|