PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Al Doctor Sardà i Salvany

©Museu de Sabadell

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Sabadell
comarca: Vallès Occidental
Situació: Jardins de la Salut
Tipus: Escultura
Autor: Camil Fàbregas i Dalmau 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1948

Materials: Marbre, pedra
Dimensions: 400 cm

Inscripció: A la cara frontal, sota el relleu: DOCTOR FELIX SARDA I SALVANY
A cadascuna de les altres tres cares: FIDES/ LVX / CARITAS

Descripció: Monument format per un pedestal prismàtic coronat per una escultura femenina. En la cara frontal del pedestal, hi ha un medalló amb un relleu del bust de Sardà i Salvany. Al lateral esquerra un relleu representa la devoció a la Verge de la Salut amb la família aplegada en l’oració (fides). Al lateral dret s’hi representa l’ensenyament de la doctrina cristiana (lux). A la cara posterior un vell captaire és acollit en un recinte religiós (caritas). Corona el pedestal una figura al·legòrica de l’Església amb un vaixell de tres veles a la mà dreta i unes claus a la mà esquerra.

Comentari: El monument fou ideat per Ernest Mateu, capellà guardià del monestir de la Salut, després de la coronació canònica de la Verge de la Salut l’octubre de 1947. Sardà i Salvany (Sabadell 1844-1916), eclesiàstic apologeta, fundà l’Acadèmia Catòlica a Sabadell i publicà la Revista Popular, des de la qual defensà un pensament integrista, que formulà en diverses obres, la més famosa de les quals fou El liberalismo es pecado. Convertí la seva casa pairal en un asil de les Germanetes dels Pobres.


Font: ANDRINO MUÑOZ, Miguel. La escultura urbana como nexo de convivencia: identidad y reflejo del lugar en el área del Vallès. Tesi doctoral inèdita, Universitat de Barcelona, 2011.
Diario de Sabadell, 7-12-1974.
MOLINER, Antoni. Fèlix Sardà y Salvany y el integrismo en la Restauración. Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra 2000.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal