PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Pau Casals

© Wikimedia Commons. Autor: Camille Hardy.

© Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Barcelona
comarca: Barcelonès
Situació: Avinguda de Pau Casals
Tipus: Escultura
Autor: Apel·les Fenosa i Florensa 

Commemoració:
Personalitat catalana reconeguda internacionalment

Inauguració: 1982

Materials: Bronze
Dimensions: 705 cm x 312 cm x 312 cm

Inscripció: A PAU CASALS / EL VELL ARBRE VA CAURE / NO PELS ANYS. L'ABATIEN / DESTRALS DE CIMS, A PENES / BAIXOS GRAONS QUE DUEN / PER LABERINTS I CINGLES, / DE NAUFRAGIS A BOSCOS / AL MUR SENSE CAP PORTA / DE LA LLUM ON ET GUARDES, / IMPENSABLE BELLESA. / PERÒ MANS QUE CONEIXEN / TOT EL REPÒS DEL BRONZE / ENLAIRARAN PER SEMPRE / EN FLAMA L'HARMONIA / ELS FRÀGILS SONS ATESOS / PEL TREBALL NOBILÍSSIM / DE LENTS ESGUARDS MOLT SAVIS / LA FORTA DISCIPLINA / DEL TEMPS I DEL SILENCI / LLARGUES ARRELS DELS SOMNIS / D'UN GRAN COR IMMORTAL / SALVADOR ESPRIU

Descripció: Realitzada el 1976 per Fenosa, l’escultura es basa en una teula romana en posició vertical amb una cara còncava dedicada a la música amb àngels que toquen instruments, mentre la cara convexa conté un poema d’elogi a Pau Casals, escrit per Salvador Espriu. La teula esdevé una flama que ens transporta com la música. Està considerada com la millor obra de l’escultor.

Comentari: Pau Casals va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX, a més de compositor i director. El Cant dels Ocells és la seva interpretació més popular, que ha esdevingut un cant a la pau i la llibertat. A Barcelona creà una orquestra el 1919. El 1922 va fer la seva primera aparició a Nova York i el 1926 creà l’Associació Obrera de Concerts. Rebutjà la invitació de tocar a Berlin sota el règim nazi. El 1939 es va haver d’exiliar a París i amb l’ocupació nazi es reclogué a Prada sense deixar de donar ajuda als seus compatriotes exiliats i tancats a camps de concentració. Després fou l’ànima dels festivals de Prada. El 1971 compongué l’himne de les Nacions Unides i fou aleshores quan pronuncià el seu famós discurs What is more, I am a Catalan. No volgué tornar a Catalunya mentre durés la dictadura franquista.
Forma un conjunt dedicat al compositor, juntament amb l'escultura de Josep Viladomat, a la mateixa Avinguda de Pau Casals.


Font: GARCÍA-MARTÍN, Manuel. Estatuària pública de Barcelona. Catalana de Gas i Electricitat, Barcelona 1985.
SUBIRACHS, Judit. L’escultura commemorativa a Barcelona. 1936-1986. La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1989.
DDAA. Art Públic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona-Àmbit, Barcelona 2009.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal