PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Creu de terme

©Arxiu Municipal de Cubelles

©Arxiu Municipal de Cubelles

©Arxiu Municipal de Cubelles

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Cubelles
comarca: Garraf
Situació: Carrer de la Creu
Tipus: Altres

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1979

Materials: Pedra, granit
Dimensions: 430 x 140 x 85 cm

Inscripció: L’AJUNTAMENT / I VILA DE CUBELLES / EN RECORD A LES / VÍCTIMES D'UNA / GUERRA QUE NO / HAURIA D’HAVER ESTAT/ 11-IX-1979

Descripció: Creu de pedra amb una base amb la inscripció en una placa de granit.

Comentari: La família Oliver havia alçat una creu de terme a l’extrem de la seva era. L'any 1939, el Sr. Fabré i Oliver proposà que, ja que aquesta creu de terme fou destruïda durant la Guerra Civil, l’Ajuntament en fes una de nova. Per aquest motiu volia cedir un espai públic, que s’anomenaria «Plaza de la Cruz y de los Mártires», per tal de posar l’esmentada creu, que seria un homenatge als «Caídos por Dios y por España». Es donà compte al ple de 6 de juny de 1939 i s’acordà acceptar la donació del terreny i tramitar la urbanització de la plaça.
El 23 de febrer de 1940, Joan Adrià presenta una factura per treballs amb la creu: Pedestal de la cruz de la Plaza de los mártires y colocar la placa. I també Por la cruz del cementerio i colocarla: 20 ptas. Aquesta nota indica que la creu que es va col·locar després de la Guerra Civil fou extreta del cementiri municipal. Aquesta creu no és la mateixa que hi ha actualment, per la qual cosa en un moment determinat que no es pot precisar, la creu fou canviada per la que hi ha actualment. En tot cas, el canvi s’hauria d’haver fet entre els anys 50 i els anys 70.
Al 1979, ERC presenta una proposició per tal de canviar els noms de carrers franquistes i retolar-los en català. També demanà de traslladar el monument als caiguts al cementiri municipal i transformar-lo en un símbol recordatori de tots els que moriren defensant ambdós bàndols. El 28 de maig de 1979, es proposà el canvi de nom i l’estudi del trasllat del Monument al cementiri. . L’11 de setembre del mateix any s’aprovà el trasllat de la creu i que un cop al cementiri es canviés la placa per l’actual. La placa, però, no s’instal·là definitivament fins a meitats dels anys 80, per instància del regidor Joan Vidal.


Font: Arxiu municipal: sol·licitud de reposició de la Creu de terme després de la Guerra Civil (1939).
RAMOS, JORDI.: El patrimoni de la Guerra Civil a Cubelles: 1936-1939. Premi d’investigació local Vila de Cubelles 2009. Inèdit.
VIDAL, JOAN; PINEDA, ANTONI.: Festes, costums i tradicions populars de Cubelles. Sant Sadurní: Ajuntament de Cubelles i Consell Comarcal del Garraf, 1993, pàg.51. (Imatge de la creu al 1940, amb una catifa de Corpus)

Amb la col·laboració de: Arxiu Municipal de Cubelles

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal