PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Francesc Gumà i els impulsos del ferrocarril

©Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Vilanova i la Geltrú
comarca: Garraf
Situació: Plaça d'Eduard Maristany
Tipus: Escultura
Autor: M. Colom  Ramon Padró i Pedret  Joan Roig i Soler 

Commemoració:
Esdeveniment local i català
Personalitat d'àmbit local i català

Inauguració: 1881

Materials: Pedra, marbre

Inscripció: VILLANUEVA A SU HIJO D. FRANCISCO GUMÀ Y FERRAN / AL ILUSTRE INICIADOR DE LA VIA FÈRREA / TESTIMONIO DE LA GRATITUD DE SUS PAISANOS, INICIADO EN JULIO DE 1878 / INAUGURADO EL 29 DE DICIEMBRE DE 1881 / VALLS 31 DE FEBRERO DE 1888

Descripció: Monument dedicat a Francesc Gumà i als impulsors del ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, que uní la ciutat amb Barcelona el 1881. Un fust quadrat entrelligat a quaranta cinc graus, suporta una estàtua que representa Catalunya amb corona comtal i té a cada cantonada quatre pilastres adossades al pilar, coronades per quatre estàtues de marbre que representen al·legòricament Barcelona (amb el símbols del comerç i la navegació), Vilanova (amb símbols vitícoles), Valls (amb una pala de metall) i la via fèrria, amb els seus noms al peu. Al gran pedestal en forma de rombe hi ha els medallons de pedra amb el retrat en relleu i de perfil de Víctor Balaguer, Joan Torrents i Higuero, Francesc Gumà i Ferran i Pau Soler i Morell. Al peu del pedestal, els escuts de l’Havana, Matanzas, Cienfuegos i Cárdenas, ciutats totes de Cuba, llocs on alguns dels promotors homenatjats feren fortuna, donant testimoni dels lligams de Vilanova i la Geltrú i Cuba en el segle XIX. Aquest monument impressionant es troba la costat de l’estació de la RENFE. Del projecte fou autor el pintor Ramon Padró i Pedret (Barcelona 1848-Madrid 1915), l’escultor fou el catedràtic de Llotja de Barcelona Joan Roig i Solé (Reus 1835-Barcelona 1918) i l’arquitecte M. Colom.

Comentari: La magnificència del monument dona idea de la importància que Vilanova i la Geltrú donà al fet de trobar-se comunicada per ferrocarril a Barcelona i Tarragona, després de perforar els túnels del Garraf.


Font: ALSO, Josep M. (et al). Expressions artístiques. Vilanova i la Geltrú 1999.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal