PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A les víctimes de la guerra

©Wikimedia Commons. Autor: Enfo.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Terrassa
comarca: Vallès Occidental
Situació: Cementiri municipal
Tipus: Escultura
Autor: Jaume Bazin 

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i espanyol

Inauguració: 1999

Materials: Marbre

Inscripció: La ciutat de Terrassa en memòria de les víctimes de la guerra

Descripció: Dues figures que representen un guerrer medieval amb espasa i un soldat contemporani amb fusell, tots dos en actitud pesarosa. Davant d’ells dos petits peveters i a banda i banda de les escultures l’escut de Terrassa i el d’Espanya.

Comentari: Aquestes escultures són part del monument franquista de Terrassa, reconvertit l’any 1999 en un monument a totes les víctimes de la Guerra Civil. El 24 de gener de 1940 es posà la primera pedra del Monument als Caiguts, coincidint amb el primer aniversari de l’alliberament de la ciutat de Terrassa. Fou inaugurat quatre anys més tard, el 24 de gener de 1944, al passeig del Comte d’Egara. Era un gran monument de més de quinze metres d’alçada, i consistia d’un bloc central amb una creu gravada, a la part frontal del qual hi havia una figura femenina fent la salutació feixista i sota d’ella la inscripció «Caídos por Dios y por España: ¡Presentes!». A banda i banda d’aquest bloc central dos pedestals de la meitat d’alçada amb les dues figures dels guerrers que es conserven al cementiri, i sota d’ells, l’escut d’Espanya i el del Jou i les Fletxes. Estava tot el conjunt situat damunt d’una escalinata amb quatre peveters a les cantonades (dels quals se’n conserven dos al cementiri).
Un cop va començar la democràcia van començar les crítiques al monuments i els actes vandàlics. Sembla que l’any 1980 ja es van retirar els símbols falangistes, però no va ser fins l’any 1991 en que fou desmuntat el monument. La figura femenina, que havia quedat molt malmesa, fou recuperada i disposada al cementiri l’any 1998. Un any després, s’hi col·locaren les figures dels dos guerrers, ara ja amb una nova dedicació.
Un altre monument de l’època franquista va ser retirat a mitjans dels anys setanta, però no per motius polítics, sinó per a donar pas a l’autopista que des de Barcelona passava per la Rambla del Pare Alegre: «Los veinticinco años de paz», inaugurat el 26 de gener de 1964 en memòria del dia que entraren a Terrassa les forces nacionals el 1939. Estava format per dos blocs, l’un horitzontal i l’altre vertical.


Font: ANDRINO MUÑOZ, Miguel. La escultura urbana como nexo de convivencia: identidad y reflejo del lugar en el área del Vallès. Tesi doctoral inèdita, Universitat de Barcelona, 2011.
SANJAUME, Sandra. Terrassa, escultures públiques. Ajuntament de Terrassa 2002.

Amb la col·laboració de: Arxiu Municipal de Terrassa

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal