PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Pòrtic de l'arribada de l'electricitat

©Museu de Granollers

©Museu de Granollers

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Granollers
comarca: Vallès Oriental
Situació: Carrer Torres i Bages amb el Parc de Ponent
Tipus: Altres

Commemoració:
Esdeveniment local

Inauguració: 2006

Materials: Ferro

Inscripció: L'any 1912, l'Ajuntament de Granollers va convocar un concurs públic per dotar d'energia elèctrica a la ciutat que va guanyar Estabanell i Pahisa que va fer arribar el corrent elèctric a través d'una línia aèria que naixia a Camprodon, passava per Centelles i arribava a les noves instal·lacions del carrer del Rec. / El 1977, el creixement urbanístic de Granollers va motivar l'ampliació i desviació de la línia pel marge esquerra del Congost i es va construir aquesta instal·lació anomenada «pòrtic». A partir d'aquí fins la central la connexió es va fer subterrània. / L'any 2006, el pòrtic i un bon tram de la línia van quedar fora de servei per l'arribada del servei per diverses línies subterrànies que partien d'una nova subestació situada al Pla de Llerona. / L'Ajuntament de Granollers, a qui Estabanell Energia ha cedit en propietat l'estructura del pòrtic, ha volgut conservar-lo com a testimoni de la història industrial de la ciutat. / Granollers, 4 d'octubre de 2006.

Descripció: El monument consisteix en el «pòrtic», és a dir, en l'estructura de ferro de la qual penjaven els cables elèctrics acompanyat d'una placa amb la inscripció.

Comentari: El dia 7 de juny de 1910, Estabanell i Pahisa va comprar, al municipi de Sant Pau de Segúries, dos terrenys, les Feixes del Ter i les Coromines i el que és més important, va aconseguir una concessió d’aprofitament de 2.000 litres d’aigua per segon procedents del riu Ter, juntament amb els drets d’utilització d’una presa (el salt del Mariner), canals i un aqüeducte. Aquestes adquisicions tenien com a objectiu la construcció d’una central hidroelèctrica i el transport de l’energia produïda fins a la fàbrica tèxtil que l’empresa tenia a Centelles des de la dècada de 1880. Però va significar molt més que això; va ser el primer pas per assentar les bases d’una nova activitat empresarial que acabaria essent la raó de l’actual Estabanell Energia: el subministrament elèctric.
La compra, un parell de mesos després, d’una finca rústica en el mateix municipi de Sant Pau de Segúries, que incloïa un molí, una sèquia, el terreny necessari per construir una presa i el dret per derivar 2.250 litres d’aigua més per segon des del riu Ter, i l’inici de la construcció de les infraestructures necessàries per generar energia elèctrica.



Amb la col·laboració de: Museu de Granollers
Marina Vall·llosera Camps

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal