PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A l'Onze de Setembre

©Museu de Granollers

©Marina Vall·llosera Camps

©Marina Vall·llosera Camps

©Marina Vall·llosera Camps

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Granollers
comarca: Vallès Oriental
Situació: Plaça de l'Onze de Setembre de 1714
Tipus: Escultura
Autor: Manuel Cusachs 

Commemoració:
Esdeveniment català

Inauguració: 1994

Materials: Granit, pedra
Dimensions: 500 cm d'alçada i plataforma de 5 m2.

Inscripció: Els problemes nacionals només s'eliminen quan es restableix el regnat de la llibertat i de la justícia. Quan són respectats els drets, tots els drets individuals i col·lectius. Salvador Casanova i Grané, Granollers 11 de setembre de 1994

Descripció: Monument format per uns blocs de pedra arranjats a terra, sobre els quals s'eleven dues plaques rectangulars de granit, disposades una davant de l'altra i separades. En cada placa, hi ha retallada a l'interior una figura humana amb els braços alçats, de manera que coincideixen i es pot veure a través d'elles. A la part superior, en granit rosa, hi ha quatre elements que simbolitzen les quatre barres de la senyera. Al terra hi ha una placa de marbre amb la inscripció.

Comentari: La part inferior és feta amb pedra de Montjuïc recuperada d'una antiga construcció del segle XVI al carrer Nou de la Rambla, prop del mercat de la Boqueria de Barcelona; de granit (de la pedrera d'Òrrius) són només les figures superiors retallades, sobre les que hi ha encastades les quatre barres en granit de Porriño. Fet per Granits Barbany- Òrrius/Llinars del Vallès.
El monument es va inaugurar l'any 1984 en el marc de la festa de l'11 de setembre i es va instal·lar al solar que havia ocupat la fàbrica del gas, fundada el 1880 i que es va mantenir fins el triomf de l'electricitat. Des d'aleshores va ser ocupada per FECSA. Les estructures van ser eliminades a mitjan de la dècada de 1980. Ben a prop seu van desaparèixer altres petites edificacions de caire industrial


Font: HOMS I COROMINAS, Josep. Granollers. Retalls d’Història Urbana. Granollers: Tarafa, Editora de Publicaciones, S.L. Revista del Vallès, 1995.
VALL·LLOSERA CAMPS, Marina. L'escultura urbana a Granollers des de principis del segle XX fins a l'actualitat.. Treball inèdit de Batxillerat. 2004.

Amb la col·laboració de: Museu de Granollers
Marina Vall·llosera Camps

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal