PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Font del Rei Neptú

©Institut d'Estudis Catalans

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Igualada
comarca: Anoia
Situació: Plaça del Rei
Tipus: Escultura
Autor: Damià Campeny 

Commemoració:
Esdeveniment local

Inauguració: 1832

Materials: Bronze, pedra
Dimensions: 1000 cm

Inscripció: Font del Rei Neptú, obra de l'escultor Damià Campeny. D'estil neoclàssic fou inaugurada l'any 1832 per commemorar la portada d'aigua des de l'Espelt.

Descripció: Escultura que representa el déu Neptú damunt d'una gran columna estriada amb un fris on es representen en relleu quatre noies que es passen càntirs esbossant un pas de dansa. La part baixa és quadrada, ornamentada amb garlandes i quatre dofins, amb vuit aixetes que surten de la boca de sengles caps humans en relleu.

Comentari: Damià Campeny (Mataró 1771-Sant Gervasi de Cassoles 1855) fou el principal escultor català del Neoclassicisme. Treballà, en aquest cas, sobre un projecte de Francesc Vallès. És remarcable l'envergadura del monument, que no sols dóna idea de la rellevància per a la ciutat de la portada d'aigua, sinó també de la importància industrial de la ciutat a la primera meitat del segle XIX, abans de la crisi que patí durant la segona meitat de la centúria.
El 1970 l'Ajuntament d'Igualada féu reconstruir el monument a càrrec d'Hugo Bratch sota la direcció de l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell.


Font: DDAA. Una descoberta: l'escultura a Igualada. Igualada: Ajuntament d'Igualada, 2002.

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal