|
©Museu de Badalona |
Altres monuments propers a aquest
|
Municipi: Badalona
comarca: Barcelonès
Situació: Carrer de Colom amb carrer Ignasi Iglesias
Tipus: Escultura
Autor:
Joan Barrera Ferrer
|
Personalitat d'àmbit català |
|
Inauguració: 1954
Materials: Pedra
Inscripció: BADALONA / A / CLAVÉ / 1824-1874 / AÑO / MCMLIV
Descripció: Bust de Josep Anselm Clavé, amb vestit i llaç al coll, que descansa sobre un pla adornat amb una corona de llorer. El bust està situat sobre un pedestal amb la inscripció.
Comentari: A Badalona es documenten societats corals des del 1854, quatre anys després de la fundació de La Fraternitat per Anselm Clavé. Clavé havia freqüentat Badalona, on, de molt jove, visqué una història d'amor que es va acabar frustrant. La iniciativa d’erigir un monument a Clavé, a qui la ciutat havia dedicat un carrer el 1902, va partir de les societats corals de Badalona per subscripció popular i el col·locà l'Ajuntament, en presència de la federació regional i de la local dels Cors de Clavé i es feu una ballada de sardanes. Va ser l'únic monument a Badalona dels primers anys del franquisme.
S’inaugurà el diumenge 17 d’octubre de 1954 amb la presència de les autoritats locals, jerarquies del Movimiento, diversos components de la Federació regional i local de Cors claverians i més de cinquanta entitats corals de Catalunya. L'alcalde Santiago March va descobrir el bust i va pronunciar un discurs lloant la figura del mestre. La festa va cloure amb una ballada de sardanes.
Inicialment el bust estava col·locat de cara a mar, però fa pocs anys es va canviar l’emplaçament, dins el mateix espai, i es va col·locar de cara a l’avinguda de Sant Ignasi de Loiola.
Font: Arxiu Històric Municipal de Badalona
CASALS, Núria i PADRÓ, Jordi. Història Gràfica de Badalona, 1939-1975 (Volum II). Badalona: Ajuntament de Badalona, 1993.
PADRÓ, Jordi. «Les societats corals del vuit-cents: entre la lluita i l’esbarjo popular», a Carrer dels Arbres, núm. 19, març de 1981.
SÁNCHEZ, Silvia i GONZALEZ, Sergio. Arquitectura i Escultura de Badalona. Treball de recerca inèdit.
Amb la col·laboració de: Museu de Badalona
|