PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Monument a la puntaire

©Wikimedia Commons. Autor: Ricard Planas

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Arboç, l'
comarca: Baix Penedès
Situació: El monument està ubicat al centre d'una de les rotondes enjardinades de l'N-340 a l'entrada de l'Arboç en direcció a Tarragona.
Tipus: Escultura
Autor: Joan Tuset Suau 

Commemoració:

Inauguració: 2005

Materials: Bronze
Dimensions: 200 x 200 x 84 cm

Inscripció: L'ARBOÇ A LA PUNTAIRE

Descripció: :Figura naturalista asseguda. Està construïda per ser contemplada, principalment, de perfil. És en aquesta posició que podem apreciar més detalls. El coixí és llarg, típic de la puntaire catalana. També podem apreciar que la quantitat de boixets és bastant alta; per tant deduïm que la jove pubilla catalana té una certa experiència dins el món de la punta. L'actitud i l'acabat de l'obra són intencionadament realistes, amb gran atenció a la fisonomia, cabells, detall de les mans, els boixets de fer puntes i els plecs de la roba. La manera de vestir i el recollit dels cabells simbolitzen molta modernitat, ja que l'escultor tenia com a objectiu reflectir una puntaire actual. Fet simbòlic que ens fa pensar en la necessitat, del tot aconseguida, d'equiparar una tradició tan antiga com aquesta i la contemporaneïtat. Executant una mirada ràpida sobre el monument podem apreciar la resolució plàstica i estilística, que evidencien a simple vista que ens trobem davant d'una magnífica escultura que és el resultat final de la conjugació de l'art i d'un gran artista.

Comentari: El monument va ser inaugurat amb presència de centenars de puntaires l'11 de desembre de 2005 durant els actes de la fira de Santa Llúcia, per l'aleshores conseller de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet. La puntaire de l'Arboç és un monument protegit com a bé cultural d'interès local (BCIL).



Amb la col·laboració de: Josep Ribas

 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal