PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

A Jaume I

©Wikimedia Commons. Autor: Jordi Gili.

©Wikimedia Commons. Autor: Jordi Gili.

©Wikimedia Commons. Autor: Enerok01.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Salou
comarca: Tarragonès
Situació: Passeig de Jaume I
Tipus: Estructura Arquitectònica + Escultura
Autor: Lluís M. Saumells i Panadès  Salvador Ripoll 

Commemoració:
Personalitat d'àmbit català

Inauguració: 1965

Materials: Pedra, formigó
Dimensions: 2000 cm

Inscripció: A JAIME I EL CONQUISTADOR / "E QUAN VIREN LOS DE TARRAGONA / ELS DE CAMBRILS QUE L'ESTOL MOVIA / DE SALOU FEREN VELA... / ENTRO QUE DEUS VOS DO A / CONQUERIR AQUESTES / ILLES DE MAYLORQUES" / (DE LA CRÓNICA DEL REY JAIME I)

Descripció: La figura del rei Jaume I en pedra, representat com un jove altiu, sense barba ni indumentària historicista, amb la mirada fixa en l’horitzó i acompanyat només amb la seva espasa i amb cota de malla, es troba damunt un esquemàtic vaixell de ciment, que té a la proa el cap d’un cavall revestit de pa d’or. Darrere de la figura del rei hi ha una vela esquemàtica que fa de plafó. Exalta la figura del rei com a conqueridor de Mallorca. Sis escuts decoren el podi damunt el qual es troba la figura del rei.

Comentari: Aquesta obra, del mateix escultor del discutit monument a la Batalla de l'Ebre a Tortosa, rememora el lloc d'on sortí l’expedició naval que conquerí la Mallorca musulmana el 1229 amb participació només catalana i com a croada. Cada mes de setembre Salou celebra la festa del rei Jaume I.



 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal