PRESENTACIÓ | MAPA | CERCA | ESTUDIS | CRÈDITS | Contacte 

Mausoleu dels Afusellats

©Wikimedia Commons. Autor: Miquel Bosch Sau.

©Wikimedia Commons. Autor: Miquel Bosch Sau.

©Wikimedia Commons. Autor: Miquel Bosch Sau.

Altres monuments propers a aquest

Municipi: Sant Joan de les Abadesses
comarca: Ripollès
Situació: Cementiri municipal
Tipus: Estructura Arquitectònica

Commemoració:
Col·lectiu anònim
Esdeveniment local i català

Inauguració: 1890

Materials: Pedra, ferro

Inscripció: AQUÍ YACEN LOS RESTOS / MORTALES DE LOS 118 JE-/ FES OFICIALES E INDIVIDUOS DE / TROPA, QUE SUCUMBIERON INHUMA-/NAMENTE FUSILADOS POR LAS PAR-/TIDAS CARLISTAS, EL DIA / 17 DE JULIO DE 1874.
En unes altres plaques, els noms dels 118 oficials i soldats afusellats consten a quatre làpides als quatre cantons de la base de l’obelisc.

Descripció: És un monument de base quadrada amb tres esglaons i amb quatre làpides que expliquen els fets, alhora que indiquen els noms dels allí enterrats. Al centre s’alça un obelisc on hi ha esculpides una estrella i una palma unides a una creu i una corona. Tot el monument està rodejat per una barana alta de ferro amb una porta d’accés, tot prou rovellat.

Comentari: Durant la tercera guerra carlina, el 17 de juliol de 1874, els carlins a les ordres de Savalls afusellaren 118 oficials i soldats de l’exèrcit regular al municipi de Sant Joan de les Abadesses al costat de la carretera d’Olot. A més del mausoleu al cementiri, s’alça al lloc del afusellament una creu de ferro sobre una columna de ciment armat per a commemorar el fet. La creu va ser restaurada el 1926, segons consta al peu del senzill monument. Fou malmesa el 1936 i reconstruïda després de la Guerra Civil. Tots dos monuments consten catalogats al Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oahistoric@iec.cat - Informació legal